Εκτέλεση
- Διαλέγουμε μικρά άγουρα σύκα. Κόβουμε λίγο το κοτσανάκι τους, καθαρίζουμε από κάτω και με ένα αιχμηρό μαχαίρι ή ένα καθαρό καρφί, τρυπάμε και σκαλίζουμε λίγο προς τα μέσα γα εισχωρήσει το σιρόπι.
Βράζουμε τα σύκα σε αρκετό νερό μέχρι να μαλακώσουν για 10 – 15 λεπτά με. προσοχή να μην παραβράσουν
- Τα στραγγίζουμε και τα βάζουμε σε κρύο νερό. Τα ξεπλένουμε 2 έως 3 φορές τα ρίχνουμε στο στραγγιστήρι, αφήνουμε λίγο να φύγουν τα πολλά νερά και τα απλώνουμε σε μία πετσέτα.
- Βράζουμε πτώτα τη ζάχαρη και το νερό για λίγο, να λιώσει καλά η ζάχαρη και μετά προσθέτουμε τα σύκα και σιγοβράζουμε μέχρι να δέσει το σιρόπι ή αποσύρουμε νωρίτερα από τη φωτιά και τ’ αφήνουμε μέχρι την επομένη.
- Βράζουμε πάλι μέχρι να δέσει το σιρόπι αφού προσθέσουμε τώρα και την αρμπαρόριζα ή τη βανίλια. Προς το τέλος, προσθέτουμε και το χυμό μισού λεμονιού ή τη γλυκόζη.