Εκτέλεση

  • Τρίβουμε τα κυδώνια να φύγει το χνούδι τους. Τα κόβουμε στη μέση και μετά σε φέτες και αφαιρούμε τις φλούδες, τα κουκούτσια, το σκληρό μέρος που υπάρχει στο κέντρο και τα καθαρίζουμε αν υπάρχουν χαλασμένα και χτυπημένα σημεία.

 

  • Τα πλένουμε καλά, τα βάζουμε σε κατσαρόλα με κρύο νερό και τα βράζουμε μέχρι να μαλακώσουν, γύρω στα 15 – 20 λεπτά περίπου. Τα σουρώνουμε, κρατάμε το υγρό τους για να φτιάξουμε πελτέ συνταγή-> εδώ και τα περνάμε στη μηχανή του πουρέ ή τα πολτοποιούμε με την ηλεκτρική ράβδο.

 

  • Ζυγίζουμε τον πολτό και τον βάζουμε σε κατσαρόλα φαρδιά και χαμηλή. Προσθέτουμε την αντίστοιχη ζάχαρη και την αρμπαρόριζα. Βράζουμε σε χαμηλή φωτιά μέχρι να δέσει ο πολτός και ζάχαρη και το μείγμα να ξεκολλάει εύκολα απ’ τον πυθμένα της κατσαρόλας. Όση ώρα διαρκεί ο βρασμός ανακατεύουμε συνέχεια με προσοχή όμως γιατί καθώς βράζει ο πολτός πιτσιλάει.

 

  • Όταν πια είναι έτοιμο το κυδωνόπαστο, θα έχει πάρει και το ωραίο του χρώμα αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά, αφήνουμε να περάσουν λίγα λεπτά, το αδειάζουμε σε ταψί ελαφρώς λαδωμένο και το απλώνουμε δίνοντας το πάχος ενάμιση έως δύο εκατοστά περίπου.

 

  • Αφήνουμε το κυδωνόπαστο να στεγνώσει καλά, το κόβουμε σε κομμάτια και το πασπαλίζουμε με κρυσταλλική ζάχαρη ή το αφήνουμε σκέτο. Τα διατηρούμε σε κουτί ή γυάλινο δοχείο καλά κλεισμένο.
φωτογραφία οδηγιών φωτογραφία οδηγιών φωτογραφία οδηγιών