Εκτέλεση

Σε ένα μπόλ βάζουμε τα υλικά για τα φύλλα (κρατάμε λίγο αλεύρι για το άνοιγμα των φύλλων). Ζυμώνουμε μέχρι να γίνει η ζύμη μέτρια ρίχνοντας λίγο – λίγο νερό. Τη χωρίζουμε σε 4 μικρές μπάλες και τις αφήνουμε να ξεκουραστούν για 15 λεπτά.

Ετοιμάζουμε την κρέμα: Σε μία κατσαρόλα ρίχνουμε το γάλα κρύο, το αλεύρι, τη ζάχαρη, το αλάτι και ανακατεύουμε με το σύρμα για να διαλυθεί το αλεύρι.
Τοποθετούμε την κατσαρόλα στη φωτιά και ανακατεύουμε συνέχεια για να μη κολλήσει η κρέμα. Σιγά – σιγά αρχίζει να πήζει. Καταλαβαίνουμε ότι είναι έτοιμη μόλις αρχίσει να βράζει και να βγάζει στην επιφάνεια φυσαλίδες.
Κατεβάζουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και την σκεπάζουμε με το καπάκι της για να μην κάνει η κρέμα κρούστα (πέτσα). Αφήνουμε να κρυώσει λίγο. Όσο η κρέμα κρυώνει θα πήζει περισσότερο.

Στη συνέχεια, ανοίγουμε τις μπάλες σε φύλλα με τον πλάστη. Στο μεγάλο μας ταψί (το οποίο είναι λαδωμένο) βάζουμε τα φύλλα το ένα πάνω από το άλλο και αλείφουμε το καθ’ ένα με λάδι εκτός από το τελευταίο. Τα φύλλα που προεξέχουν από το ταψί, δεν τα κόβουμε γιατί μ’ αυτά θα φτιάξουμε τον “κόθρο”.

Σε ένα μπολ χτυπάτε τα αβγά με ένα πιρούνι και τα ρίχνουμε στην κρέμα (αφού κρατήσουμε λίγο από το μείγμα των αβγών για να το ρίξουμε από πάνω στο τέλος). Ανακατεύουμε καλά την κρέμα και την ρίχνουμε πάνω στο τελευταίο φύλλο, την απλώνουμε ομοιόμορφα και γυρίζουμε τα φύλλα που προεξέχουν από το ταψί προς τα μέσα διπλώνοντας τα. Έτσι σχηματίζεται ο “κόθρος” γύρω από την κρέμα για να μη χυθεί κατά το ψήσιμο. Ρίχνουμε λίγο λάδι στα φύλλα που διπλώσαμε και περιχύνουμε το αβγό που κρατήσαμε πάνω στην κρέμα.

Ψήνουμε τη γαλατόπιτα σε προθερμασμένο φούρνο στους 180-200 βαθμούς για περίπου 30 έως 45 λεπτά (ανάλογα με τον φούρνο μας) μέχρι να ροδίσει καλά.

 

φωτογραφία οδηγιών φωτογραφία οδηγιών φωτογραφία οδηγιών φωτογραφία οδηγιών