Κολοκυθόπιτα γλυκιά

6 Φεβρουαρίου 2019

Μία ακόμα από τις αγαπημένες γλυκές πίτες!!! Παραδοσιακή και αλησμόνητη!!!

Υλικά

       Για τη ζύμη των φύλλων: 

  • 650  γρ. αλεύρι
  • 1/2 κ.γ αλάτι
  • 1/3 φλιτζ. ελαιόλαδο
  • 1 κ.σ. ξίδι
  • νερό όσο χρειαστεί για να γίνει  η ζύμη μας μέτρια
  • λίγο νισεστέ ή αλεύρι για το άνοιγμα των φύλλων

 

      Για τη γέμιση

  • 1 κιλό κολοκύθα τριμμένη
  • 1 κ.γ. αλάτι
  • 1 & 1/2 φλιτζ. του τσαγιού ζάχαρη
  • 1 & ½ φλιτζ. του τσαγιού γάλα
  •  ½ φλιτζ. του τσαγιού αλεύρι
  • ελαιόλαδο για τα φύλλα

Εκτέλεση

  • Κόβουμε την κολοκύθα, αφαιρούμε τους σπόρους και αφού την κόψουμε σε κομμάτια αφαιρέσουμε την εξωτερική φλούδα της, την τρίβουμε με τον τρίφτη.  (Διαφορετικά αφού κόψουμε την κολοκύθα στη μέση και την καθαρίσουμε εσωτερικά, την ξύνουμε  με ένα κουτάλι μέχρι να πάρουμε όλη τη σάρκα.)
  • Ρίχνουμε αλάτι στην τριμμένη κολοκύθα, ανακατεύουμε και το αδειάζουμε σε ένα σουρωτήρι να στραγγίσουν τα υγρά.

 

  • Σε μία λεκάνη ρίχνουμε την κολοκύθα αφού τη στύψουμε καλά με τα χέρια, προσθέτουμε τη ζάχαρη, το 1 φλιτζ. γάλα, το αλεύρι και ανακατεύουμε καλά.

 

Ετοιμάζουμε τη ζύμη για τα φύλλα

  • Βάζουμε σε μια λεκάνη το αλεύρι, ανοίγουμε στη μέση μία λακκούβα και ρίχνουμε λίγο νερό, το λάδι, το ξίδι και το αλάτι. Ανακατεύουμε καλά και ζυμώνουμε ρίχνοντας και άλλο νερό αν χρειαστεί, μέχρι που η ζύμη δεν θα κολλάει στα χέρια. Τη χωρίζουμε σε 6 μικρές μπάλες και τις αφήνουμε να ξεκουραστούν για 10-15 λεπτά σκεπασμένες με μια καθαρή πετσέτα κουζίνας.

 

  • Αρχίζουμε να ανοίγουμε μία – μία τις μπάλες σε φύλλα με τον πλάστη πάνω στο τραπέζι ή τον πάγκο της κουζίνας (όπου μας διευκολύνει), αφού πρώτα πασπαλίσουμε με λίγο αλεύρι και νισεστέ, το τραπέζι ή τον πάγκο και τις μπάλες συνέχεια όπως τις απλώνουμε με τον πλάστη, για να ανοίγουν τα φύλλα πιο εύκολα.

 

  • Στρώνουμε σε λαδωμένο ταψί τα 4 φύλλα λαδωμένα μεταξύ τους έτσι ώστε να εξέχουν λίγο από τα τοιχώματα του ταψιού. Αδειάζουμε το μείγμα με την κολοκύθα και το απλώνουμε ομοιόμορφα να πάει παντού . Σκεπάζουμε με τα υπόλοιπα  2 φύλλα και κλείνουμε γύρω – γύρω αυτά που προεξέχουν από το ταψί σχηματίζοντας τον κόθρο.

 

  • Αλείφουμε την πίτα με ελαιόλαδο, ραντίζουμε με το υπόλοιπο γάλα και την ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 190 – 200 βαθμούς C για 45-50 λεπτά περίπου, ανάλογα με το φούρνο μας  μέχρι να ψηθεί και να ροδίσει.

φωτογραφία οδηγιών
φωτογραφία οδηγιών
φωτογραφία οδηγιών
φωτογραφία οδηγιών
Μοιράσου:

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.