Εκτέλεση

  • Διαλύουμε τη μαγιά στο χλιαρό γάλα και προσθέτουμε 1 φλιτζάνι του τσαγιού αλεύρι. Ανακατεύουμε τα υλικά, ώσπου να γίνουν χυλός και αφήνουμε να μείνει σε χλιαρό μέρος, μέχρι να φουσκώσει και κάνει φούσκες.

 

  • Χτυπάμε το βούτυρο στο μίξερ και ρίχνουμε τμηματικά τη ζάχαρη. Προσθέτουμε ένα-ένα τα αυγά και συνεχίζουμε το χτύπημα μερικά λεπτά. Ρίχνουμε τη μαγιά, το μισό από το υπόλοιπο αλεύρι, το μαχλέπι και τη μαστίχα Χίου. Χτυπάμε το χυλό, μέχρις ότου αποκτήσει ελαστικότητα. Στη συνέχεια προσθέτουμε από το υπόλοιπο αλεύρι, όσο χρειάζεται, για να γίνει η ζύμη λίγο μαλακότερη από του ψωμιού.

 

  • Τη ζυμώνουμε με το χέρι καλά και την αφήνουμε σκεπασμένη, σε χλιαρό μέρος επί 3-4 ώρες ή ώσπου να διπλασιαστεί σε όγκο. Την ξαναζυμώνουμε,  και την βάζουμε σε ταψί βουτυρωμένο. Ή την πλάθουμε και τη στολίζουμε με σχέδια που θέλουμε με λίγο από το ζυμάρι σχηματίζοντας και τον αριθμό της νέας χρονιάς. Τη σκεπάζουμε και την αφήνουμε σε χλιαρό μέρος, μέχρι να διπλασιασθεί σχεδόν σε όγκο, για 2 ώρες περίπου.

 

  • Αλείφουμε την επιφάνεια με τον κρόκο  αυγού χτυπημένο με 2 κουταλιές σούπας γάλα εβαπορέ αδιάλυτο ή με 2 κουταλιές σούπας νερό. Αν θέλουμε πασπαλίζουμε με σουσάμι ή με αμύγδαλα φιλέ. Την ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C  στον αέρα επί 40 λεπτά περίπου, ανάλογα πάντα με το φούρνο μας.

 

  • Όταν κρυώσει την  αφήνουμε απλή σκέτη ή την καλύπτουμε με άχνη, καρύδα ή σοκολάτα ή ότι άλλο μας αρέσει και την στολίζουμε σύμφωνα με τη φαντασία μας, βάζοντας από πάνω τον αριθμό που συμβολίζει τη νέα χρονιά και ότι ότι άλλα στολίδια και σύμβολα θέλουμε!

 

 

 

φωτογραφία οδηγιών φωτογραφία οδηγιών φωτογραφία οδηγιών