Μύρτο λυκέρ μυρτιά-μύρτα

27 Ιανουαρίου 2018

Mirto liqueur»… το διάσημο της Ιταλίας… το παραδοσιακό λικέρ της Σαρδηνίας και της Κορσικής.Το Mirto rosso (κόκκινο) γίνεται από τους καρπούς της Μυρτιάς. Το Mirto bianco (άσπρο) γίνεται από τα φύλα της Μυρτιάς.

 

Στη ρωμαϊκή εποχή η μυρτιά ήταν σύμβολο της δόξας, της ευημερίας και της αιώνιας αγάπης. Τα λουλούδια της στόλιζαν τους γάμους ως ένδειξη καλοτυχίας.

 

Πανέμορφο φυτό η μυρτιά! Ειδικά την εποχή της ανθοφορίας (Ιούνιο – Ιούλιο), και την εποχή που οι καρποί της αρχίζουν να ωριμάζουν από Νοέμβριο έως Ιανουάριο. Αλλά και  όλο το χρόνο με τα καταπράσινα φύλλα της.

 

Είναι αειθαλής θάμνος, με επιστημονική ονομασία Myrtus Communis. Αναπτύσσεται στη Μεσόγειο και κατά τη Μυθολογία είναι το  ιερό φυτό της Αφροδίτης η οποία όταν αναδύθηκε γυμνή από τη θάλασσα κρύφτηκε πίσω από μια μυρτιά. Σύμβολο της ομορφιάς και της νεότητας, γνωστή από την αρχαιότητα με  τις ονομασίες: μυρρίνη- μύρρινος, μυρσίνη, μυρτίνη. Είναι γνωστή και με άλλες ονομασίες στον ελλαδικό χώρο, όπως: μερσινιά. μερτιά,  σμυρτιά.

 

 Που θα βρούμε μύρτα;  Λίγο δύσκολο  αν δεν φροντίσουμε να μαζέψουμε μόνοι μας (αυτό γίνεται  τους μήνες Δεκέμβριο έως Ιανουάριο, που είναι ώριμα). Εγώ μαζεύω κάθε χρόνο από τη  μυρτιά μας  που την έχουμε μεγαλώσει σε γλάστρα. Φέτος είχαμε πολύ καλή παραγωγή. Ήταν το ευχαριστώ της γιατί τις αλλάξαμε θέση, που όπως φάνηκε τις άρεσε πολύ. Ανταμοιβή με το παραπάνω λοιπόν!

Εκτός αυτού είχα την τύχη να μου φέρει κι ένας καλός φίλος από την Κύμη Ευβοίας, μια μεγάλη αγκαλιά κλαδιά μυρτιάς γεμάτα με καρπούς. 

 

Αρκετά από τα μύρτα έχουν μπει στη διαδικασία ωρίμανσης για το περίφημο λικέρ (η συνταγή πιο κάτω σύμφωνα με μια της μαμάς, που έφτιαχνε λικέρ με άλλους καρπούς του δάσους και της εξοχής). Ετοιμάζεται ήδη και μια υπέροχη αρωματική μαρμελάδα (θα γίνει ανάρτηση της συνταγής στις επόμενες μέρες) και τα υπόλοιπα μπήκαν στην κατάψυξη και όποτε έχω έμπνευση θα τα χρησιμοποιώ  σε συνταγές όπως  τα υπέροχα μάφινς -> εδώ.

Υλικά

  • 500 γραμ. ώριμα μύρτα
  • 500 ml αλκοόλ (βότκα ή ρακή ή grapa, ή τσίπουρο)
  • 500 ml νερό
  • 400 γραμ ζάχαρη

Εκτέλεση

  •  Καθαρίζουμε τα μύρτα, τα πλένουμε  και τ’αφήνουμε να στραγγίσουν και να στεγνώσουν καλά.
    Τα βάζουμε σε ένα βάζο ή μπουκάλι μαζί με το αλκοόλ, το τοποθετούμε σε ένα σκοτεινό και δροσερό μέρος και το ανακινούμε κατά διαστήματα.

 

  • Μετά από 40 ημέρες το ποτό θα έχει ωριμάσει και το χρώμα του θα γίνει μαύρο προς μπλε. Το φιλτράρουμε, στύβουμε καλά και τα μύρτα και τα βάζουμε σε ένα μπόλ.

 

  • Βάζουμε σε κατσαρόλα το νερό με τη ζάχαρη να βράσουν, ανακατεύουμε και μόλις η ζάχαρη λιώσει προσθέτουμε τα μύρτα και αφήνουμε να βράσουν για 2 – 3  λεπτά μαζί με το σιρόπι. Αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και όταν κρυώσει το το φιλτράρουμε και το ρίχνουμε στο φιλτραρισμένο αλκοόλ που έχουμε πάρει από τα μύρτα. Ανακινούμε λίγο και μοιράζουμε το ποτό σε μπουκάλια. Το αφήνουμε για 10 έως 20 μέρες ανακινούμε κάπου – κάπου, και μόλις περάσουν ο απαιτούμενος χρόνος είναι έτοιμο. Υπέροχο, αρωματικό λικέρ, το σερβίρεται ως χωνευτικό μετά το γεύμα.

 

 

 

 

φωτογραφία οδηγιών
φωτογραφία οδηγιών
φωτογραφία οδηγιών
φωτογραφία οδηγιών
Μοιράσου:

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *