Απρίλιος… χρώματα…λουλούδια…αρώματα… Άνοιξη

  Τα πανέμορφα χρώματα των λουλουδιών του Απρίλη δείχνουν ότι η άνοιξη έχει έρθει δυναμικά και ο καιρός άρχισε να γίνεται καθαρά ανοιξιάτικος. Η σταθερή άνοδος της θερμοκρασίας κάνει τον ήλιο κάθε μέρα να γλυκαίνει περισσότερο. Ας μην αφήνουμε καμία ευκαιρία να πάει χαμένη,  να βγούμε στον κήπο μας, να χαρούμε τον ήλιο και να περιποιηθούμε τα φυτά μας.
Αρχίζουμε με το καθάρισμα του χώρου (της αγαπημένης μας γωνιάς έξω σε βεράντες και αίθρια κήπων) γιατί εκεί θα περνάμε τις περισσότερες ώρες . Κάνουμε μία καλή συντήρηση στα έπιπλα εξωτερικού χώρου (τραπέζι, καρέκλες, κούνιες, παγκάκια) μαξιλάρια και όλα τα σχετικά. Είναι η κατάλληλη εποχή για ανανέωση γενικά….
Το βασικό κλάδεμα έγινε το Μάρτιο. Τώρα καθαρίζουμε τα ανθοφόρα (τριανταφυλλιές, γεράνια… και άλλα) από ξερά φύλλα, άνθη, κλαδιά και κόβουμε τα λουλούδια που μαραίνονται. Το καθάρισμα αυτό ενισχύει την παραγωγή νέων μπουμπουκιών με αποτέλεσμα να έχουν τα φυτά μας πλούσια ανθοφορία. Κλαδεύουμε τα φυτά που μεγαλώνουν άνισα και όλα τα σπασμένα και άρρωστα κλαδιά, ώστε να ενισχύσουμε την ανάπτυξή τους και να κάνουμε την εικόνα τους πιο όμορφη.
Μαζεύουμε τα πεσμένα φύλλα που έχουν συγκεντρωθεί στις γλάστρες ώστε να μην υπάρχουν εστίες δημιουργίας ασθενειών και εντόμων. Σκαλίζουμε για αναζωογόνηση του χώματος και καθαρίζουμε από τα αγριόχορτα και τα ζιζάνια.
Μεταφυτεύουμε και φυτεύουμε σε γλάστρες ή στον κήπο τα φυτά (που είχαμε σπείρει) και τώρα έχουν φτάσει στο στάδιο των 4 φύλλων. Για άμεσο αποτέλεσμα, στα φυτώρια θα βρούμε μεγάλη ποικιλία από ετήσια φυτά ήδη ανθισμένα. Πετούνιες, σκυλάκια, πανσέδες, βιολέτες… καθώς επίσης ντοματιές, μελιτζανιές, αγγουριές, κολοκυθιές, πιπεριές, κρεμμύδια, σκόρδα κ.α.
Σπέρνουμε φασολιές , μπάμιες,  καρότα, παντζάρια, ραπανάκια κ.α. Καλό είναι να φυτεύουμε βασιλικούς ανάμεσά στα φυτά για να μας δίνουν πιο αρωματικούς καρπούς.
Μπορούμε να φυτέψουμε αρκετά φυτά και στο μπαλκόνι μας. Είναι αρκετά εύκολο για ορισμένα είδη, αφού κάνουμε τη σχετική οργάνωση. Ένα μικρό φυτώριο κατ΄αρχάς με αρωματικά φυτά ώστε να έχουμε τα απαραίτητα που χρειάζονται στη μαγειρική. Φυτεύουμε σε γλάστρες, μαντζουράνα, δυόσμο, δενδρολίβανο μαϊντανό και άλλα αρωματικά φυτά. Επίσης τα φρέσκα κρεμμύδια και σκόρδα ακόμα και μαρούλια  εύκολα μπορούν να φυτευθούν στην άκρη από γλάστρες μαζί με άλλα φυτά γιατί δε χρειάζο
νται πολύ χώρο. Έτσι όταν θέλουμε φρέσκα κρεμμύδια ή σκόρδα, κόβουμε τα φύλλα χαμηλά (χωρίς να τα ξεριζώσουμε γιατί θα μεγαλώσουν πάλι ) και τα χρησιμοποιούμε στη σαλάτα ή στο φαγητό μας.
Αν δεν έχουμε αλλάξει γλάστρες σε κάποια από τα φυτά που το χρειάζονται ας το κάνουμε τώρα όσο ο καιρός είναι ακόμη δροσερός. Μην αλλάξουμε γλάστρα σε φυτά που είναι ανθισμένα, περιμένουμε πάντα το τέλος της ανθοφορίας τους για να το κάνουμε.
Κάνουμε τη στήριξη αναρριχόμενων φυτών.
 Επειδή αρχίζει να ζεσταίνει ο καιρός, το πότισμα γίνεται τώρα τακτικότερο .

Συνεχίζουμε τη λίπανση των φυτών μας σε μικρές δόσεις αυξάνοντας σταδιακά μέχρι να φτάσουμε στην κανονική δοσολογία τον Μάιο. Αυξάνουμε τη λίπανση στις τριανταφυλλιές.

 Ελέγχουμε συχνά με προσοχή τα φυτά μας για ασθένειες και έντομα (κυρίως μελίγκρα) που θα αρχίσουν αυτή την εποχή να επισκέπτονται τα φυτά μας.