Ο Αύγουστος, συνεχίζει με υψηλές θερμοκρασίες. Είναι όμως ξεκούραστος μήνας όσον αφορά τις εργασίες στον κήπο. Και αυτό το μήνα η βασικότερη φροντίδα μας είναι το πότισμα.

Πότισμα: Φροντίζουμε τα ποτίσματα να γίνονται τακτικά στα δέντρα που βρίσκονται ακόμα σε καρποφορία, ενώ λιγοστεύουμε σιγά – σιγά το πότισμα στα δέντρα που έχει τελειώσει η συγκομιδή των καρπών. Πρέπει όμως να προσέχουμε αυτή την εποχή να μη γίνεται απότομη διακοπή ή κατάχρηση των ποτισμάτων, γιατί δημιουργούνται προβλήματα στα δέντρα όσον αφορά τη βλάστησή τους (ανώμαλη διαταραχή βλάστησης), και οι καρποί συνήθως διαρρηγνύονται (σχίσιμο στα ρόδια, σύκα κλπ.). Το πότισμα πρέπει να γίνεται νωρίς το πρωί ή αργά το απόγευμα. Ποτίζουμε όσο συχνά χρειάζεται, ελέγχοντας πάντα το χώμα πριν. Πλένουμε συχνά με το λάστιχο τα φύλλα των φυτών για να απομακρύνουμε τη σκόνη και τυχόν έντομα. Ψεκάζουμε τακτικά τα φύλλα των φυτών που υποφέρουν από τη ζέστη όπως οι γαρδένιες, οι καμέλιες. μπρουκμάνσιες κ.α. Καλύτερη ώρα για ψεκασμό είναι το βραδάκι.
Ο Αύγουστος συνήθως είναι ο μήνας των διακοπών. Για να μην έχουμε απώλειες όσο θα λείπουμε, πρέπει να φροντίσουμε για το καλό πότισμα των φυτών. Ελέγχουμε αν λειτουργεί σωστά το αυτόματο σύστημα ποτίσματος (αν έχουμε) και βάζουμε καινούργιες μπαταρίες αν δεν τις είχαμε αλλάξει πρόσφατα. Αν δεν υπάρχει σύστημα ποτίσματος θα ζητήσουμε τη βοήθεια κάποιου φίλου ή καλού γείτονα…

Σπορά: Αφού περάσουν οι μεγάλες ζέστες ( μετά τις 15 Αυγούστου) αρχίζουμε να σπέρνουμε μπρόκολα, κουνουπίδι, λάχανα, καρότα. Επίσης μπορούμε να σπείρουμε λαχανικά για φθινοπωρινή συγκομιδή (φασόλια, κολοκύθια, ρόκα, ραδίκια, ζοχούς, μαϊντανό κ.α.) Σπέρνουμε και κάποια από τα εποχιακά λουλούδια που θα ανθίσουν την άνοιξη.

Φύτευση και μεταφύτευση: Φυτεύουμε φθινοπωρινή πατάτα. Αν είχαμε σπείρει τον προηγούμενο μήνα μπρόκολα, κουνουπίδι, λάχανα, τώρα τα μεταφυτεύουμε στην οριστική τους θέση. Επίσης και φραουλιές.

Ασθένειες: Ελέγχουμε τακτικά τα ευώνυμα, τις τριανταφυλλιές, τις μπιγκόνιες, τις πασχαλιές και άλλα φυτά για να προλάβουμε ασθένειες όπως το ωίδιο, ο τετράνυχος κλπ.

Κλάδεμα: Τον Αύγουστο δεν κάνουμε σοβαρά κλαδέματα. Κλαδεύουμε τους πράσινους φράκτες και τα φυτά που θέλουμε να διατηρήσουν το σχήμα τους. Κορφολογούμε ή κλαδεύουμε τα ετήσια που έχουν μεγαλώσει άνισα. Κλαδεύουμε τους ανθοφόρους θάμνους μετά την ανθοφορία τους. Καθαρίζουμε συχνά τα ξερά λουλούδια και τα φύλλα από τα ανθοφόρα φυτά για να ενισχύσουμε την παραγωγή νέων. Αφαιρούμε τα ξερά άνθη από τις Βουκαμβίλιες για να συνεχίσουν να ανθίζουν μέχρι τις αρχές χειμώνα. Κορφολογούμε τα αρωματικά φυτά και τα μυρωδικά του κήπου.

Λίπανση: Συνεχίζουμε τη λίπανση κανονικά κατά προτίμηση με κοπριά, κομπόστα ή βιολογικό λίπασμα αλλά όχι μέρες με καύσωνα.

Διάφορες εργασίες: Συνεχίζουμε να σκαλίζουμε και να απομακρύνουμε τα αγριόχορτα που φυτρώνουν κοντά στις ρίζες των φυτών. Ανανεώνουμε το δέσιμο των φυτών στα στηρίγματά τους γιατί μεγαλώνοντας το έχουν ανάγκη. Κόβουμε τα ξερά φύλλα των βολβών που ή άνθηση τους έχει ολοκληρωθεί και σταματάμε να τους ποτίζουμε. Συλλέγουμε σπόρους από τα καλοκαιρινά λαχανικά, λουλούδια και φρούτα Προστατεύουμε τα φυτά που είναι ευαίσθητα τις ημέρες με καύσωνα. Κόβουμε τα φύλλα γύρω από τα σταφύλια για να τα βλέπει ο ήλιος και τα προστατεύουμε αν κινδυνεύουν από τα πουλιά. Και αυτό το μήνα τοποθετούμε τα φυτά που έχουμε μέσα στο σπίτι μακριά από τα κλιματιστικά. Παράλληλα, φροντίζουμε να τα δροσίζουμε τακτικά, ψεκάζοντάς τα με νερό.

Συγκομιδή: Μαζεύουμε ντομάτες, κολοκύθια, αγγούρια, πιπεριές, μελιτζάνες, φασολάκια, μπάμιες, σκόρδα, καρότα, παντζάρια, βλίτα, αντράκλα, σέλινο, μαϊντανό, κόλιανδρο, κρεμμύδια, πατάτες, καλαμπόκια κ.α.

Φρούτα: Ροδάκινα, αχλάδια, αμύγδαλα, μήλα, σύκα, σταφύλια, δαμάσκηνα, φουντούκια, καρπούζια, πεπόνια, φραγκοστάφυλα, βατόμουρα κ.α.

Μαζεύουμε βότανα: δάφνη, μέντα, δυόσμο, μαντζουράνα, ρίγανη, μελισσόχορτο, σπαθόχορτο, βασιλικό και άλλα αρωματικά φυτά για να τα αποξηράνουμε. Κόβουμε τις κορυφές συχνά από τα μυρωδικά φυτά και δεν τα αφήνουμε να ανθίσουν (π.χ. βασιλικό, δυόσμο, μέντα, άνηθος) γιατί η ενέργειά τους θα διοχετευτεί στη δημιουργία σπόρων κι όχι σε νέο φύλλωμα. Αν η συγκομιδή μας είναι μεγάλη, τα αποξηραίνουμε  ή τα βάζουμε στην κατάψυξη.