Δεκέμβριος… Χειμώνας …

 

Dekemvrios-ergasies-ston-kimo-mas

Και αυτός ο μήνας έχει τις ομορφιές του με τα δικά του χρώματα! Τα κυκλάμινα, οι πανσέδες, τα καλλωπιστικά λάχανα και τα κατακόκκινα αλεξανδρινά κ.α. θα δώσουν τη δική τους χριστουγεννιάτικη πινελιά.

Ο Δεκέμβριος είναι μήνας με ελάχιστες εργασίες στον κήπο. Η πρώτη μας φροντίδα είναι η προφύλαξη των φυτών από τον ερχόμενο παγετό…

Dekembrios-ergasies-ston-kipo-mas

Σπέρνουμε
μπιζέλια στην οριστική τους θέση. Φροντίζουμε να τα σπείρουμε κοντά σε πλέγμα συρμάτινο ή ξύλινο ή κάποιο άλλο στήριγμα ώστε μεγαλώνοντας να αναρριχηθούν. Επίσης σπέρνουμε χειμωνιάτικα λαχανικά και ανθοφόρα της άνοιξης όπως μοσχομπίζελα, σκυλάκια, χρυσόμιγες κ.α. με προσοχή το χώμα να μην είναι πολύ βρεγμένο ή παγωμένο γιατί θα σαπίσουν οι σπόροι και δεν θα φυτρώσουν ποτέ…

 

Φύτευση-μεταφύτευση-πολλαπλασιασμός
Όσο ακόμα δεν έχει παγωνιά συνεχίζουμε τη φύτευση θάμνων, δένδρων αλλά και κωνοφόρων. Φυτεύουμε επίσης καρποφόρα δέντρα, καλλωπιστικά και αναρριχώμενα φυτά και τους αγαπημένους μας καρποφόρους θάμνους (βατομουριά, φραμπουάζ κ.α.). Μη ξεχάσουμε τις τριανταφυλλιές καθώς και τους βολβούς αν δεν τους έχουμε φυτέψει τους προηγούμενους μήνες όπως (ζουμπούλια, φρέζες, υακίνθους, νάρκισσους, ανεμώνες, κρόκο, λίλιουμ, ίριδες, νεραγκούλες, τουλίπες κ.α.). Μεταφυτεύουμε λάχανα στην οριστική τους θέση και κάνουμε μεταφυτεύσεις σε φυτά εσωτερικού και εξωτερικού χώρου και αλλαγές στο χώμα των φυτών μας.

Dekembrios-ergasies-ston-kipo-mas

Πότισμα
Αραιώνουμε ή διακόπτουμε το πότισμα καθώς οι καιρικές συνθήκες εξασφαλίζουν την υγρασία που χρειάζονται τα φυτά μας. Ποτίζουμε όμως κάποια φυτά που χρειάζονται περισσότερο νερό και όταν δεν πέφτουν οι αναμενόμενες βροχές και το επιφανειακό χώμα των φυτών μας έχει χάσει την υγρασία του. Το πότισμα το χειμώνα πρέπει να γίνεται με προσοχή. Ποτέ δεν ποτίζουμε τα φυτά μας το απόγευμα ή το βράδυ γιατί με τη μείωση της θερμοκρασίας το νερό μπορεί να παγώσει και να τα καταστρέψει. Γι΄αυτό το λόγο πρέπει να ποτίζουμε αργά το πρωί ή το μεσημέρι.

Κλάδεμα
Όσο μας το επιτρέπουν οι καιρικές συνθήκες ολοκληρώνουμε το κλάδεμα των φυλλοβόλων δέντρων και θάμνων. Κλαδεύουμε αυστηρά τα χρυσάνθεμα αφού τελειώσει η άνθησή τους και τις τριανταφυλλιές μας. Επίσης κλαδεύουμε τις ελιές στις οποίες ολοκληρώθηκε η συγκομιδή. Γίνεται το κλάδεμα καρποφορίας των δέντρων. Σε μεγάλης ηλικίας δέντρα γίνεται κλάδεμα ανανέωσης ενώ σε νεαρά δέντρα κλάδεμα διαμόρφωσης.

Διάφορες εργασίες
Φροντίζουμε τα πιο ευαίσθητα φυτά μας σε γλάστρες που τα έχουμε πάντα στο μπαλκόνι χειμώνα-καλοκαίρι και τα μετακινούμε σε ασφαλέστερα σημεία κοντά στους τοίχους, έτσι θα τα προστατέψουμε από τον παγωμένο αέρα και τις δυνατές βροχές.

Κατά την περίοδο παγετού σκεπάζουμε με ειδικές σακούλες τα φυτά που δεν μπορούμε να τα μετακινήσουμε και τα πολύ νεαρά. Έτσι τα προστατεύουμε από την παγωνιά.

Αν ρίξει χιόνι, καθαρίζουμε τα κλαδιά για να μη σπάσουν και σκεπάζουμε το χώμα στις ρίζες των φυτών με ξερά φύλλα.

Μεταφέρουμε στο εσωτερικό του σπιτιού φυτά που είναι ευπαθή στο κρύο και υπάρχει κίνδυνος να καταστραφούν από τον παγετό. Ελέγχουμε προσεκτικά για έντομα και ασθένειες και πλένουμε καλά τα φύλλα τους καθώς επίσης γλάστρες και πιατάκια.Προσέχουμε να τα τοποθετήσουμε σε σωστή θέση, όχι κοντά σε θερμαντικά σώματα αλλά σε καλά αεριζόμενα και φωτεινά σημεία, κοντά σε παράθυρα να μην πέφτει όμως ο ήλιος πάνω τους γιατί μπορεί να τα κάψει. Τα ποτίζουμε τακτικά γιατί η εσωτερική θέρμανση ξηραίνει την ατμόσφαιρα και ψεκάζουμε κάπου – κάπου τα φύλλα τους με νερό.

Συνεχίζουμε να μαζεύουμε πεσμένα φύλλα και τα ρίχνουμε στη γωνιά του κήπου όπου συγκεντρώσαμε και άλλα (ξερά κλαδιά, φυτά, φύλλα κ.α.).

Ενισχύουμε τη στήριξη των φυτών μας και στερεώνουμε καλά στις πέργκολες τα κλαδιά των αναρριχόμενων φυτών ώστε να μην σπάσουν ενόψει των δύσκολων καιρικών συνθηκών του χειμώνα.

Dekembrios-ergasies-ston-kipo-mas

Συγκομιδή

Μαζεύουμε τους ώριμους καρπούς από τα δέντρα. Μανταρίνια, πορτοκάλια, λεμόνια, γκρέιπ φρουτ, μήλα. Συνεχίζουμε να μαζεύουμε ελιές κυρίως για την παραγωγή του ελαιόλαδου.

Λαχανικά: Αντίδι, καρότο, κουνουπίδι, λάχανο, λαχανάκια Bρυξελλών, μαρούλι, μπρόκολο, παντζάρι, πατάτα, πράσο, ραδίκια, σέλινο, σέσκουλο, σπανάκι, φινόκιο, ράπα, αβοκάντο, άνηθος και μαϊντανός.

Dekembrios-ergasies-ston-kipo-mas