Με αφορμή τις ελιές που μου χάρισε η φίλη μου Ζωή, μελέτησα και βρήκα πολλά θετικά για τον καταπληκτικό αυτό καρπό που από αρχαιοτάτων χρόνων θεωρείται μία πλήρης τροφή με μυστικά για την υγεία και την ομορφιά!!!

ελιές

Οι αρχαίοι Έλληνες θεωρούσαν τον καρπό της ελιάς, σύμβολο γνώσης, σοφίας, αφθονίας, υγείας, δύναμης και ομορφιάς. Καρπός ευλογημένος. Καρπός που μόνο οφέλη προσφέρει στον οργανισμό, προστατεύει από πολλές ασθένειες, καθαρίζει το σώμα και βοηθά να κατακτήσουμε τη νεότητα αλλά και τη μακροζωία.

ελιές

 

Είναι πλούσιες σε λιπαρά οξέα και αντιοξειδωτικά. Οι μαύρες ελιές τρέφουν, ενυδατώνουν αλλά και προστατεύουν δέρμα και μαλλιά. Αυτό οφείλεται στη βιταμίνη E και την υψηλή περιεκτικότητα σε καροτενοειδή και κυρίως σε β καροτένιο (προβιταμίνη Α),  η οποία έχει αποδειχθεί πως προστατεύει το δέρμα  από την υπεριώδη ακτινοβολία. Σύμφωνα με έρευνες ειδικών  αποτελούν μέρος μιας αντιγηραντικής διατροφής που παρατείνει τη νεότητα της επιδερμίδας. 

Επίσης η βιταμίνη Ε και τα αντιοξειδωτικά που περιέχονται στις ελιές, μειώνουν τον κίνδυνο καταστροφής των κυττάρων.

%ce%b5%ce%bb%ce%b9%ce%ad%cf%82-2

Ένα φλιτζάνι μαύρες ελιές περιέχει το 10% της συνιστώμενης ημερήσιας ποσότητας Βιταμίνης Α, η οποία είναι ζωτικής σημασίας για την υγεία των ματιών. Η βιταμίνη αυτή, συγχρόνως, βελτιώνει την νυχτερινή όραση και είναι διατροφικός σύμμαχος κατά του καταρράκτη, του γλαυκώματος και άλλων οφθαλμικών ασθενειών, που σχετίζονται με την ηλικία.

Το λινολεϊκό οξύ που περιέχουν οι ελιές είναι πολύ ευεργετικό για τα βρέφη που θηλάζουν.

Η ανεπάρκειά του συνδέεται με ορισμένες ασθένειες του δέρματος και προβλήματα ανάπτυξης στα βρέφη.  Οι βιταμίνες Α, D, E και K, που περιέχονται στις ελιές, βοηθούν την ανάπτυξη των οστών σε παιδιά και ενήλικες.

ΕΛΙΈΣ

Κάνουμε λάθος αν πιστεύουμε πως έχουν πολλές θερμίδες. Η αλήθεια είναι ότι 5 μικρές ελιές ή 3 μεγάλες έχουν 45 θερμίδες, όσες ένα κουταλάκι του γλυκού ελαιόλαδο.

Η μέτρια κατανάλωσή τους στο πλαίσιο μιας ισορροπημένης διατροφής αποτελεί  σύμμαχο τόσο της υγείας όσο και της ομορφιάς μας.

ελιά

Καλό είναι να τις βάλουμε καθημερινά στη διατροφή μας, έτσι απλές σκέτες όπως τις βρίσκουμε στην αγορά  (ξιδάτες, τσακιστές κ.τ.λ.) ή σε συνταγές όπως ψωμάκια με ελιές ->εδώ , ελιόψωμο->εδώ , κοτόπουλο με ελιές ->εδώ κ. α.

ελιές

 

 

Ετικέτες:

Μοιράσου: