αγαπημένος μήνας… ο μήνας μου!

 

Η ανθοφορία στο αποκορύφωμά της. Τα τριαντάφυλλα παντού ανθισμένα ευωδιάζουν τον τόπο με το διακριτικό τους άρωμα. Ο καιρός ζέστανε και μπορούμε να απολαύσουμε τις ηλιόλουστες αλλά ακόμη δροσερές ημέρες, οι οποίες τώρα είναι μεγαλύτερες και υπάρχει αρκετός χρόνος να αφιερώσουμε στον κήπο μας.

Ας δούμε τι δουλειές πρέπει να κάνουμε αυτό το μήνα:

Τώρα είναι η εποχή να φυτεύσουμε τα καλοκαιρινά κηπευτικά.


Σπέρνουμε λαχανικά απευθείας στον κήπο ή μεταφυτεύουμε τα φυτά που καλλιεργήσαμε από σπόρο. Η εποχή αυτή είναι κατάλληλη για όλα τα λαχανικά καλοκαιρινής συγκομιδής, όπως π.χ. πιπεριές, μελιτζάνες, ντομάτες, κολοκυθιές, αγκουριές, φασολιές , μπάμιες πατάτες, μαϊντανό, ραπανάκια, καρότα, καρπούζια, πεπόνια, καλαμπόκια…

Επίσης σπέρνουμε κατευθείαν στον κήπο μας σπόρους από λουλούδια όπως κόσμο, κατηφέδες, πορτουλάκα, σάλβια κ.λ.π. Κρατάμε το χώμα υγρό μέχρι οι σπόροι να φυτρώσουν κι όταν θα φτάσουν στο στάδιο των 4 φύλλων, αραιώνουμε ανάλογα. Αφαιρούμε τα επιπλέον φυτά με προσοχή. Μπορούμε και να τα μεταφυτεύσουμε σε άλλα σημεία.
Οι μονοετείς ηλίανθοι μπορούν να φυτευθούν τώρα όπου υπάρχει χώρος, ανάμεσα σε θάμνους και στο λαχανόκηπο ακόμα και σε γλάστρες.
Επειδή αυτόν τον μήνα ανεβαίνει συνήθως η θερμοκρασία προσέχουμε περισσότερο όταν φυτεύουμε και μεταφυτεύουμε.

Πρέπει να προσέχουμε τα νεαρά φυτά, γιατί είναι η καλύτερη τροφή για τα σαλιγκάρια.

Κορφολογούμε το αμπέλι μας.

Κλαδεύουμε τα δέντρα μας από τα νέα βλαστάρια.

 

Λιπαίνουμε τα φυτά μας με κομπόστα ή βιολογικό λίπασμα κατά προτίμηση. Αυξάνουμε σταδιακά τη λίπανση, και φθάνουμε στις κανονικές δόσεις και τη συνηθισμένη συχνότητα. Επίσης αυξάνουμε τη λίπανση στις τριανταφυλλιές.

Ψεκάζουμε τα φυτά σας με νερό για να αυξήσουμε την υγρασία.

Αυτή την εποχή κάνουν την εμφάνισή τους τα πρώτα ενοχλητικά έντομα όπως η μελίγκρα, αφίδες και τα κοκκοειδή. Ελέγχουμε συχνά και προσεκτικά τα φυτά μας, κυρίως στα νέα βλαστάρια και στην κάτω πλευρά των φύλλων έτσι ώστε να εντοπίσουμε και να αντιμετωπίσουμε έγκαιρα το πρόβλημα.

Καθαρίζουμε τον κήπο μας αμέσως μόλις δούμε κάποιο ζιζάνιο να φυτρώνει. Είναι πιο εύκολο να το κάνουμε τμηματικά παρά όταν όλος ο κήπος μας θα έχει γεμίσει χορτάρια.

 

Στα φυτά που ανθοφορούν αυτή την περίοδο όπως οι τριανταφυλλιές, κόβουμε τα λουλούδια που μαραίνονται, για να ενισχύσουμε την παραγωγή νέων μπουμπουκιών.

 

Η ανθοφορία των βολβών ανοιξιάτικης ανθοφορίας φτάνει σιγά – σιγά στο τέλος της και τα φύλλα τους αρχίζουν να κιτρινίζουν. Κόβουμε τα τελευταία λουλούδια μόλις μαραθούν, τους ρίχνουμε λίπασμα γενικής χρήσης και αφήνουμε τα φύλλα να ξεραθούν εντελώς πριν ξεθάψουμε τους βολβούς.

 

Τοποθετούμε παγίδες με κατάλληλο ελκυστικό για προστασία από βλαβερά έντομα.

Μαζεύουμε χαμομήλι, λεβάντα, φασκόμηλο για να τα αποξεράνουμε.

Μοιράσου: