ΕΙΣΟΔΙΑ ΤΗΣ ΘΕΟΤΟΚΟΥ – 21 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 

Σαν σήμερα η μαμά έβραζε κάθε χρόνο συνήθως καλαμπόκι… και το τρώγαμε θυμάμαι…με λίγη ζάχαρη ή σκέτο… Τη γιορτή αυτή στο χωριό τη λένε της Παναγίας της Αποσπορίτισσας γιατί έβραζαν σπόρους που έμειναν και κράτησαν αφού είχαν αποσπείρει δηλαδή είχαν τελειώσει τη σπορά! 

Η γιορτή αυτή είναι σταθμός στην περίοδο της χειμερινής σποράς. Ο καλός γεωργός πρέπει ως την ημέρα αυτή να έχει σπείρει τουλάχιστον τα μισά. Γι’ αυτό και το λαϊκό όνομα της γιορτής είναι: της Παναγίας της Μεσοσπορίτισσας. Λέγεται όμως η Παναγία και Πολυσπορίτισσα, επειδή επικράτησε το έθιμο να βράζουν, αντί άλλου φαγητού, πολυσπόρια (διάφορους σπόρους δημητριακών και οσπρίων), να τα τρώνε και να τα μοιράζουν για τα χρόνια πολλά και για να εξασφαλίσουν την αφθονία των καρπών για τον χρόνο που έρχεται.  Σε πολλές περιοχές υπάρχει ακόμα η συνήθεια.

Τα πολυσπόρια λέγονται σε μερικές περιοχές με το αρχαίο όνομά τους πανσπερμία. Όπως είναι γνωστό οι Αρχαίοι ΄Ελληνες πρόσφεραν πανσπερμία στη Δήμητρα και στους άλλους θεούς της ευφορίας της γης.

πηγή:από το βιβλίο του Γ.Α. ΜΕΓΑ “ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΓΙΟΡΤΕΣ ΚΑΙ ΕΘΙΜΑ ΤΗΣ ΛΑΪΚΗΣ ΛΑΤΡΕΙΑΣ”