Η θερμοκρασία θα πέσει με τα πρωτοβρόχια του Σεπτεμβρίου, προσφέροντας δροσιά στο ξερό χώμα. Τα φυτά επωφελούνται από το δροσερό κλίμα λόγω της αυξημένης υγρασίας στην ατμόσφαιρα. Έτσι τους δίνεται η ευκαιρία να αναπτυχθούν, να πρασινίσουν και κάποια να ανθίσουν πάλι πριν έρθει ο χειμώνας.

Ο κήπος θέλει τώρα τη φροντίδα μας. Ο Σεπτέμβριος είναι ο μήνας με τις περισσότερες εργασίες. Mας τις άφησε το καλοκαίρι με τις μεγάλες του θερμοκρασίες. Ήταν μια δύσκολη περίοδος για πολλά φυτά. Μπορεί κάποια να μην άντεξαν τον καύσωνα και έπαθαν ζημιές ή καταστράφηκαν. Αρχίζουμε καθαρίζοντας τα κατεστραμμένα φυτά και προσφέροντας βοήθεια σε αυτά που ταλαιπωρήθηκαν αλλά κατάφεραν να επιβιώσουν. Κόβουμε όλα τα ξερά κλαδιά και φύλλα, ποτίζουμε και τους ρίχνουμε λίπασμα. Αν τυχόν έχουν ασθένειες πρέπει να τις καταπολεμήσουμε για να μη κολλήσουν και τα άλλα φυτά.

Παίζει σημαντικό ρόλο η προετοιμασία που θα γίνει αυτή την εποχή στον κήπο, για την ανάπτυξη και την ανθοφορία των φυτών μας την Άνοιξη.

 

Φροντίζουμε λοιπόν για τις απαραίτητες εργασίες.

Πότισμα
Συνεχίζουμε τακτικά τα ποτίσματα αλλά ελαττώνουμε ή αυξάνουμε τη συχνότητα ποτίσματος και την ποσότητα νερού, ανάλογα με τις καιρικές συνθήκες και τις ανάγκες των φυτών. Παρακολουθούμε τις θερμοκρασίες γιατί ο Σεπτέμβριος κάνει εκπλήξεις και με ζεστές μέρες. Ρυθμίζουμε ανάλογα το αυτόματο πότισμα. Η καλύτερη ώρα για πότισμα είναι πολύ νωρίς το πρωί.

Σπορά
Σπέρνουμε: μπρόκολα, κουνουπίδια, λάχανα, μαρούλια, καρότα, παντζάρια, ραπανάκια, πράσα, σέλινο, μαϊντανό, άγρια χόρτα, σπανάκι, σέσκουλα, αντίδια, ραδίκια, ρόκα, φράουλες κ.α. που θα δώσουν παραγωγή την ερχόμενη άνοιξη.

Φύτευση-μεταφύτευση
Όλες οι φυτεύσεις και οι μεταφυτεύσεις πρέπει να γίνουν όταν ο καιρός σταθεροποιηθεί σε θερμοκρασίες γύρω στους 18-20ο C, συνήθως προς το τέλος του μήνα.

Φυτεύουμε κρεμμύδια και σκόρδα. Επίσης βολβούς ανοιξιάτικης ανθοφορίας όπως (υάκινθος, νάρκισσος, φρέζια, ανεμώνη, λίλιουμ, κρόκος κ.α.). Φροντίζουμε να φυτευθούν σε χώμα γόνιμο και ελαφρύ για να αναπτυχθούν σωστά και σε βάθος διπλάσιο από το μέγεθος του βολβού. Ελέγχουμε τους βολβούς πριν τους φυτεύσουμε. Πετάμε όσους έχουν σαπίσει και χρησιμοποιούμε μόνο τους υγιείς.

Φυτεύουμε αειθαλή δέντρα και θάμνους.

Φυτεύουμε και μεταφυτεύουμε ετήσια ή διετή φυτά που ανθοφορούν το φθινόπωρο τον χειμώνα και την άνοιξη όπως χρυσάνθεμα, πανσέδες, κυκλάμινα, γαρύφαλλα, σκυλάκια, μαργαρίτες κ.α.

Μεταφυτεύουμε λαχανικά στην οριστική τους θέση, που έχουμε προετοιμάσει με σπορά από τον Αύγουστο (μαρούλια, μπρόκολα, κουνουπίδια, λάχανα, πράσα).
Κόβουμε κλωνάρια από αρωματικά όπως βασιλικό, δυόσμο, μέντα και τα μεταφυτεύουμε σε μικρές γλάστρες ώστε να τα διατηρήσουμε σε εσωτερικό χώρο το χειμώνα.
Είναι κατάλληλη εποχή για εμβολιασμούς. Πολλαπλασιάζουμε με μοσχεύματα θάμνους και δέντρα, με καταβολάδες τα αναρριχώμενα, επίσης τα γεράνια με μοσχεύματα. Για καλύτερα αποτελέσματα ρίχνουμε στο μόσχευμα και ορμόνη ριζοβολίας.

Ασθένειες
Παρακολουθούμε τακτικά τα φυτά για ύπαρξη ασθενειών. Ψεκάζουμε με βιολογικά εντομοκτόνα, ανάλογα με το πρόβλημα. Για τις ελιές χρησιμοποιήσουμε τις κατάλληλες οικολογικές δακοπαγίδες. Για σοβαρότερα προβλήματα γενικά, πρέπει να απευθυνθούμε στο γεωπόνο.

Κλάδεμα
Ο Σεπτέμβριος είναι ο μήνας των μικροκλαδεμάτων για την περιποιημένη εμφάνιση των θάμνων και των λουλουδιών. Κλαδεύουμε ελαφρά τους πράσινους φράκτες για να διατηρήσουν το σχήμα τους (λιγούστρα, βιβούρνα και αγγελικές). Επίσης κόβουμε τα κλαδιά της βατομουριάς και του φραγκοστάφυλου που έδωσαν καρπό. Καθαρίζουμε τα φυτά από άρρωστα και ξερά κλαδιά για να μην εξαπλωθούν ασθένειες και κόβουμε τα ξερά λουλούδια που άνθισαν το καλοκαίρι. Απομακρύνουμε παραφυάδες, ξερά φύλλα, κλαδιά και άνθη στα δέντρα.

Λίπανση
Ρίχνουμε λίπασμα σε όλα τα φυτά αφού έχουμε ποτίσει πρώτα πολύ καλά. Πρέπει να αποφεύγουμε την λίπανση τις πολύ ζεστές μέρες. Προσέχουμε τη λίπανση στη φύτευση των βολβών, πρέπει να έχει πιο πολύ κάλιο και φώσφορο και λιγότερο άζωτο γιατί αν ρίξουμε πολύ άζωτο θα μειωθεί η ανθοφορία. Η καλύτερη αναλόγια είναι 1 μονάδα αζώτου: 2 μονάδες καλίου: 2 μονάδες φωσφόρου.

Διάφορες εργασίες
Βγάζουμε τους καλοκαιρινούς βολβούς από το χώμα και να τους αποθηκεύσουμε σε ξηρό και σκοτεινό μέρος για να τους φυτέψουμε την άνοιξη. Αυτή η εργασία γίνεται όταν το μέρος του φυτού που είναι πάνω από το χώμα έχει ξεραθεί εντελώς.

Μαζεύουμε σπόρους από τα ετήσια ανθοφόρα και τους αποθηκεύουμε μέχρι την ερχόμενη άνοιξη. Επίσης μαζεύουμε και ξεραίνουμε σπόρους από τα καλοκαιρινά λαχανικά μας όπως ντομάτες, μελιτζάνες, πιπεριές, κολοκύθια, αλλά και τα καλοκαιρινά αρωματικά φυτά.

Καλό είναι να γράψουμε και να τοποθετήσετε ταμπελάκια στη θέση που είναι φυτεμένα τα πολυετή ώστε την άνοιξη να μην τα ξεριζώσουμε κατά λάθος ενώ ετοιμάζουμε να φυτέψουμε κάτι άλλο.

Αν έχουμε χώρο στον κήπο μας σε μια άκρη του, συγκεντρώνουμε όλα τα ετήσια φυτά που ξεραίνονται, φύλλα, κ.α. και τα αφήνουμε εκεί. Μέχρι την άνοιξη θα έχουμε έτοιμο λίπασμα.

Μαζεύουμε συχνά τα πεσμένα φύλλα γιατί με την άνοδο της ατμοσφαιρικής υγρασίας αποτελούν ιδανικό καταφύγιο για τα βλαβερά έντομα.

Ένα καλό καθάρισμα στο μπαλκόνι τώρα είναι απαραίτητο. Μετακινούμε όλες τις γλάστρες και μαζεύουμε όλα τα πεσμένα ξερά φύλλα, χώματα, μαραμένα λουλούδια.

Η περίοδος είναι κατάλληλη για αλλαγή γλάστρας σε φυτά που το έχουν ανάγκη και να συμπληρώσουμε χώμα στις γλάστρες που το χρειάζονται.

Συγκομιδή
Οι κολοκύθες έτοιμες για συγκομιδή . Επίσης το καλαμπόκι και τα όσπρια.

Στους υπαίθριους κήπους η παραγωγή των λαχανικών συνεχίζετε. Μαζεύουμε ντομάτες, μελιτζάνες, κολοκύθια, αγγούρια, πιπεριές, μπάμιες, φασόλια, αντράκλα, σέλινο, μαϊντανό, δυόσμο, σκόρδα, κρεμμύδια.

Αρχίζουμε τη συγκομιδή φρούτων ανάλογα με την περιοχή (αχλάδια, μήλα, καρύδια, αμύγδαλα, φουντούκια, κάστανα, ρόδια, σταφύλια, βατόμουρα, ακτινίδια κ.α.).