Εκτέλεση

Καθάρισμα “κόψιμο” μούστου 

 • Ρίχνουμε σε μία κατσαρόλα το μούστο. Προσθέτουμε τη στάχτη και ανακατεύουμε να διαλυθεί.
  Βάζουμε την κατσαρόλα στην φωτιά. Μόλις αρχίσει να βράζει θα φουσκώνει και θα κάνει αφρό. Με μία κουτάλα τρυπητή αφαιρούμε τον αφρό που σχηματίζεται και συνεχίζουμε μέχρι να σταματήσει να αφρίζει.
  Αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και αφήνουμε να κατακαθίσει η στάχτη στον πυθμένα της κατσαρόλας για αρκετές ώρες και ακόμα καλύτερα για μία νύχτα. Την επομένη φιλτράρουμε το μούστο από λεπτή σίτα καλυμμένη με τουλπάνι ή χάρτινο φίλτρο του καφέ. Επαναλαμβάνουμε το φιλτράρισμα και ο μούστος είναι έτοιμος καθαρός για να φτιάξουμε τη μουσταλευριά μας.

Ετοιμάζουμε τη μουσταλευριά.

 • Κρατάμε 2 φλιτζάνια μούστου σε ένα μπολ, ρίχνουμε μέσα το νισεστέ και ανακατεύουμε με σύρμα για να διαλυθεί καλά. Τον υπόλοιπο τον ρίχνουμε σε μια κατσαρόλα και τον βάζουμε στη φωτιά να ζεσταθεί. Προσθέτουμε και το μούστο μέσα στον οποίο διαλύσαμε το νισεστέ. Σε χαμηλή φωτιά ανακατεύουμε συνέχεια μέχρι να αρχίσει ο βρασμός. Βράζουμε ανακατεύοντας ώσπου να πήξει αρκετά.
  Βγάζουμε από τη φωτιά, μοιράζουμε τη μουσταλευριά σε ρηχά πιάτα ή μπολ και όσο είναι ζεστή ακόμα την πασπαλίζουμε με τα καρύδια και την κανέλα.
  Τη σερβίρουμε σε θερμοκρασία δωματίου ή κρύα.

 

 • Σύμφωνα με τον ισχύοντα νόμο περί πνευματικών δικαιωμάτων (Ν.2121/93), απαγορεύεται η αναδημοσίευση σε οποιοδήποτε μέσο, φωτογραφιών, βίντεο και τμήματος ή ολόκληρου του κειμένου της συνταγής και του υπόλοιπου άρθρου της παρούσας ανάρτησης. Επίσης απαγορεύεται η χρήση των συνταγών για επαγγελματικούς σκοπούς, από οποιονδήποτε.
φωτογραφία οδηγιών φωτογραφία οδηγιών φωτογραφία οδηγιών