Εκτέλεση
Πλένουμε καλά τα φύλλα, αφαιρούμε τα κοτσάνια τους και τ’ αφήνουμε να στραγγίσουν ή αν θέλουμε μπορούμε να τα κάνουμε ένα ζεμάτισμα ρίχνοντας τα σε καυτό νερό. Στη συνέχεια τα στραγγίζουμε και αφήνουμε να κρυώσουν όσο ετοιμάζουμε τη γέμιση.
Σε ένα μπολ ρίχνουμε τα κρεμμύδια, τα άνθη ψιλοκομμένα, το ρύζι, το κουκουνάρι, τις σταφίδες, τα κράνμπερυ, το μαϊντανό, τη μέντα, τα μπαχαρικά και 3 κ.σ. από το ελαιόλαδο. Προσθέτουμε αλάτι, πιπέρι και ανακατεύουμε καλά. Με προσοχή τοποθετούμε λίγη γέμιση σε κάθε φύλλο και διπλώνουμε προσεκτικά (όπως τυλίγουμε και με τα αμπελόφυλλα). Βάζουμε τα ντολμαδάκια στην κατσαρόλα κυκλικά με προσοχή και τα περιχύνουμε με το υπόλοιπο ελαιόλαδο και 2 φλιτζ. νερό. Ρίχνουμε και ελάχιστο αλάτι και πιπέρι.
Μαγειρεύουμε για 30′- 45′ περίπου σε χαμηλή φωτιά, αφού βάλουμε ένα πιάτο από πάνω πριν σκεπάσουμε την κατσαρόλα με το καπάκι της. Κατά τη διάρκεια του βρασμού παρακολουθούμε και αν χρειαστεί, ρίχνουμε λίγο ζεστό νερό ακόμα για να βράσουν καλά και να μη στεγνώσουν, να μείνουν με το λαδάκι τους… (με μελωμένη σάλτσα ).