Εκτέλεση

  • Πλένουμε καλά τις ντομάτες και τις κόβουμε στα τέσσερα ή σε περισσότερα κομμάτια ανάλογα με το μέγεθός τους και τα βάζουμε σε γυάλινα αποστειρωμένα βάζα αφήνοντας περιθώριο 3 εκατ.  κενό από το στόμιο.

 

 

  • Ετοιμάζουμε την άλμη.

 

  • Βράζουμε σε μία κατσαρόλα όλα τα υλικά για την άλμη για 10 λεπτά από την ώρα που θα αρχίσουν να βράζουν. Αφήνουμε το μείγμα να γίνει χλιαρό, το περνάμε από τουλπάνι ή σουρωτήρι και ρίχνουμε μέσα με προσοχή ένα αυγό φρέσκο για να μετρήσουμε την πυκνότητα της άλμης. Κανονικά το αυγό πρέπει να ανεβαίνει στην επιφάνεια. Διαφορετικά προσθέτουμε κι άλλο αλάτι.

 

  • Μοιράζουμε στα βάζα με τις ντομάτες τα κλαράκια από τα μυρωδικά και αν θέλουμε προσθέτουμε σκελίδες σκόρδου και τις καυτερές πιπεριές. Ρίχνουμε την άλμη χλιαρή στα βάζα  και ξίδι σε αναλογίες 2 προς 1 (2 μέρη άλμη 1 μέρος ξίδι) αφήνοντας κενό 1 – 2 εκατοστά από το στόμιο για να συμπληρώσουμε με ελαιόλαδο μέχρι τα χείλη των βάζων.

 

  • Μόλις κρυώσει η άλμη, κλείνουμε καλά τα βάζα και τα γυρίζουμε ανάποδα. Την επομένη αποθηκεύουμε τα βάζα με το τουρσί μας σε σκοτεινό δροσερό μέρος ή στο ψυγείο για ένα μήνα περίπου.

 

  • Αφού περάσει ο μήνας το τουρσί μας είναι έτοιμο, έχει ψηθεί στην άλμη (ωρίμασε) και μπορούμε να το καταναλώσουμε. Βγάζουμε όσα κομμάτια ντομάτες θέλουμε σε ένα πιατάκι, ρίχνουμε ελαιόλαδο, λεμόνι και απολαμβάνουμε το εκλεκτό αυτό μεζεδάκι με ούζο, τσίπουρο, κρασί!…ή το χρησιμοποιούσε σε διάφορες συνταγές για σαλάτας και άλλες.

 

 

 

φωτογραφία οδηγιών φωτογραφία οδηγιών φωτογραφία οδηγιών φωτογραφία οδηγιών

Μοιράσου: