Εύκολη συνταγή για σπιτικές χυλοπίτες

28 Ιουνίου 2017

…ναι εύκολη. Δύσκολη είναι μόνο η απόφαση μέχρι να την πάρουμε και να ασχοληθούμε για να τις φτιάξουμε…. Η συνταγή έχει παράδοση ετών. Θα αναφερθώ πάλι στη Θεσσαλία, στην Καρδίτσα, στον κάμπο της. Έχουν περάσει πολλά χρόνια που η κάθε οικογένεια είχε τα δικά της ζώα, πουλερικά και δημητριακά (άφθονο σιτάρι για αλεύρι). Οι νοικοκυρές έφτιαχναν τα πάντα μόνες τους με δικά τους αγνά υλικά. 

 

Και σε μένα η σκέψη και μόνο… μου φαινότανε κάτι τόσο δύσκολο… “βουνό”. Μέχρι που κάποια μέρα πριν δύο χρόνια μαζί με τη μανούλα μου φτιάξαμε τις πιο νόστιμες χυλοπίτες. Έτσι πρόλαβε και μου έμαθε τη συνταγή που τη μοιράζομαι τώρα μαζί σας συνεχίζοντας την παράδοση…

 

Στις Σέρρες  όπως μου έλεγε η πεθερά μου τις χυλοπίτες τις λένε γιουφκάδες (από την τούρκικη λέξη γιουφκάς που σημαίνει φύλλο πίτας).

Υλικά

  • 10 αυγά
  • 1/2 λίτρο γάλα
  • 1 κ.γ.αλάτι
  • αλεύρι σκληρό όσο χρειαστεί για να γίνει η ζύμη μέτρια (3 κιλά περίπου)

Εκτέλεση

  • Ρίχνουμε τα αυγά σε μία λεκάνη (αφού πρώτα τα σπάσουμε ένα ένα χωριστά για έλεγχο μήπως υπάρχει κάποιο χαλασμένο), τα χτυπάμε με ένα πιρούνι να ενωθούν οι κρόκοι, ρίχνουμε το αλάτι, το γάλα και ανακατεύουμε να γίνουν ένα μείγμα. Προσθέτουμε λίγο – λίγο το αλεύρι όσο πάρει να γίνει η ζύμη μας μέτρια. Ζυμώνουμε αρκετά καλά, χωρίζουμε τη ζύμη σε μπαλάκια και αφήνουμε να ξεκουραστούν για 15΄- 20΄ περίπου, αφού τα σκεπάσουμε με μια καθαρή πετσέτα.

 

  • Ανοίγουμε ένα – ένα τα μπαλάκια ζύμης σε φύλλα ούτε πολύ λεπτά, ούτε πολύ χοντρά. Τα φύλλα τ’ αφήνουμε πάνω σε αλευρωμένο πάγκο (αν έχουμε μεγάλο) διαφορετικά στρώνουμε ένα μεγάλο τραπεζομάντιλο σε μεγάλο τραπέζι ή σε κρεββάτι και απλώνουμε τα φύλλα να στεγνώσουν λίγο. Χρειάζεται προσοχή γιατί αν στεγνώσουν πολύ θα σπάνε και αν δεν στεγνώσουν όσο πρέπει θα κολλάνε μεταξύ τους και θα είναι δύσκολο να τα κόψουμε. Προσέχουμε λοιπόν και παρακολουθούμε το στέγνωμα τους, για να τα προλάβουμε.

 

  • Διπλώνουμε ένα – ένα φύλλο ή και δύο ή τρία μαζί το ένα πάνω στο άλλο και κόβουμε με κοφτερό μαχαίρι, δημιουργώντας έτσι πολλές μακρόστενες λουρίδες.

 

  • Απλώνουμε αραιά τις χυλοπίτες σε ένα ταψί ή περισσότερα (ανάλογα με την ποσότητα) στο οποίο έχουμε στρώσει μία καθαρή πετσέτα, τις σκεπάζουμε με τούλι για να αερίζονται και να προστατεύονται από τα έντομα και τις αφήνουμε να στεγνώσουν για 4-5 μέρες ανάλογα με τις καιρικές συνθήκες. Εναλλακτικά τις απλώσουμε πάνω σε τραπέζι ή κρεββάτι αφού πρώτα στρώσουμε ένα καθαρό τραπεζομάντιλο.

 

  • Προσοχή πρέπει να στεγνώσουν καλά. Τις αποθηκεύουμε σε βαμβακερές σακούλες για να αναπνέουν και τις τοποθετούμε σε ντουλάπι χωρίς υγρασία. Διατηρούνται για ένα χρόνο.

 

φωτογραφία οδηγιών
φωτογραφία οδηγιών
φωτογραφία οδηγιών
φωτογραφία οδηγιών
Μοιράσου:

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.