Εκτέλεση

  • Ιδιαίτερη βασιλόπιτα panettone…  ιταλική γεύση!… μοιάζει πολύ με τσουρέκι  – κέικ! Αρωματίζεται  με τα αποξηραμένα φρούτα και ξηρούς καρπούς που προστίθενται στη ζύμη… και το κάνουν εντυπωσιακό!!!

 

  • Σε ένα μπολ ρίχνουμε το χλιαρό νερό ή γάλα με τη μαγιά και ανακατεύουμε καλά μέχρι να διαλυθεί. Προσθέτουμε ½ φλιτζάνι αλεύρι, 1 κ.σ. ζάχαρη και συνεχίζουμε το ανακάτεμα με ξύλινη κουτάλα ή με το χέρι μέχρι να ομογενοποιηθεί η ζύμη. Καλύπτουμε το μπολ με μεμβράνη και αφήνουμε να ξεκουραστεί σε ζεστή θέση μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο η ζύμη.

 

  • Σε άλλο  μπολ βάζουμε την υπόλοιπη ζάχαρη τη βανίλια και προσθέτοντας ένα – ένα τα αυγά χωριστά – χτυπημένα, ανακατεύοντας καλά μετά από κάθε προσθήκη αυγού, μέχρι να γίνει ομοιογενές το μείγμα σαν κρέμα. Ρίχνουμε το ξύσμα λεμονιού και πορτοκαλιού και ανακατεύουμε.

 

  • Σ’ ένα μεγάλο μπολ ρίχνουμε το κοσκινισμένο αλεύρι και ανοίγουμε μια λακκούβα στο κέντρο. Προσθέτουμε το μείγμα της μαγιάς και μετά το μείγμα της ζάχαρης με τα αυγά και ανακατεύουμε μέχρι η ζύμη να γίνει μαλακή. Προσθέτουμε σταδιακά το βούτυρο μία κουταλιά της σούπας κάθε φορά και ζυμώνουμε μέχρι να ενσωματωθούν τα υλικά και η ζύμη να είναι γυαλιστερή και ελαστική.

 

  • Ζυμώνουμε για 5 λεπτά ακόμα, προσθέτοντας λίγο αλεύρι (αν χρειαστεί ή λίγο χλιαρό γάλα ή νερό  στην περίπτωση που η ζύμη είναι σκληρή) μέχρι η ζύμη να μην κολλάει. Σκεπάζουμε το μπολ με μεμβράνη και αφήνουμε να ξεκουραστεί σε θερμοκρασία δωματίου για 1 – 2 ώρες μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο.

 

  • Αφού η ζύμη φουσκώσει, ζυμώνουμε για 5 λεπτά και προσθέτουμε τα φρούτα (σταφίδες, φρούτα γλασέ – ζαχαρωμένα και τους ξηρούς καρπούς). Αναδιπλώνουμε τη ζύμη για να ενσωματωθούν. Κόβουμε τη ζύμη στα δύο και διπλώνουμε προς τα κάτω. Μεταφέρουμε προσεκτικά τη στρογγυλή πλευρά της ραφής προς τα κάτω στα λαδωμένα και αλευρωμένα,  καλούπια πανετόνε τα οποία έχουμε βάλει σε ένα ταψί.
  • Εναλλακτικά βάζουμε τη ζύμη σε  βαθιά φόρμα κέικ διαμέτρου 22 – 24 εκ. (χωρίς τρύπα) λαδωμένη, την οποία έχουμε στρώσει με αντικολλητικό χαρτί ψησίματος αφήνοντας μερικά εκατοστά πάνω από το χείλος της φόρμας , το οποίο στερεώνουμε – ασφαλίζουμε με ένα σπάγκο, ώστε να μη ξεχειλίσει η ζύμη φουσκώνοντας. Έτσι δεν θα απλωθεί και θα φουσκώσει προς τα πάνω.

 

  • Αλείφουμε με αυγό χτυπημένο, αραιωμένο με λίγο χλιαρό γάλα την επιφάνεια και προαιρετικά πασπαλίζουμε με αμύγδαλα ή  ζάχαρη λευκή ή καστανή.

 

  • Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180  βαθμούς C (στη μεσαία σχάρα) για 40 έως 45 λεπτά ανάλογα με το φούρνο μέχρι να ροδίσει. Με ένα καλαμάκι – ξυλάκι δοκιμάζουμε αν ψήθηκε. Βυθίζοντάς το στο πανετόνε θα βγαίνει καθαρό όταν είναι έτοιμο.
  • Βγάζουμε από το φούρνο αφήνουμε να κρυώσει λίγο και μετά ξεφορμάρουμε. Αφήνουμε σε σχάρα να κρυώσει καλά και μετά στολίζουμε τη βασιλόπιτά- πανετόνε σύμφωνα με τη φαντασία μας.

 

  • Σύμφωνα με τον ισχύοντα νόμο περί πνευματικών δικαιωμάτων (Ν.2121/93), απαγορεύεται η αναδημοσίευση σε οποιοδήποτε μέσο, φωτογραφιών, βίντεο και τμήματος ή ολόκληρου του κειμένου της συνταγής και του υπόλοιπου άρθρου της παρούσας ανάρτησης. Επίσης απαγορεύεται η χρήση των συνταγών για επαγγελματικούς σκοπούς, από οποιονδήποτε.
φωτογραφία οδηγιών φωτογραφία οδηγιών φωτογραφία οδηγιών