Εκτέλεση
Από το βράδυ βάζουμε τους γίγαντες σε ένα μπολ με αρκετό νερό. Το πρωί τους ξεπλένουμε καλά και τους βάζουμε σε μία κατσαρόλα με νερό να βράσουν. Αφού βράσουν 5΄ σουρώνουμε, ξαναβάζουμε τους γίγαντες στην κατσαρόλα, προσθέτουμε φρέσκο νερό να καλυφθούν καλά και βράζουμε μέχρι να μαλακώσουν για 50′ έως 60΄περίπου. Όσο βράζουν ξαφρίζουμε, αν χρειαστεί. Τους στραγγίζουμε (κρατάμε ένα φλιτζ. του τσαγιού από το ζουμί τους) και τους βάζουμε μέσα σε ένα βαθύ ταψί ή πυρίμαχο σκεύος. Προσθέτουμε τα κρεμμύδια, τα καρότα, τη ζάχαρη, τις ντομάτες, το μαϊντανό, αλάτι, πιπέρι και αν θέλουμε σκόρδο και μπούκοβο. Ανακατεύουμε τα υλικά και περιχύνουμε με το ελαιόλαδο και το ζουμί που κρατήσαμε μέσα στο οποίο διαλύουμε τον πελτέ ντομάτας. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180ο C για 45΄περίπου, μέχρι να μείνουν με μια πηχτή σάλτσα και το λάδι τους.