Εκτέλεση
- Ρίχνουμε σε μια κατσαρόλα το ελαιόλαδο, τη βάζουμε στη φωτιά και μόλις ζεσταθεί προσθέτουμε τις μερίδες του κόκορα. Ροδίζουμε καλά απ’ όλες τις πλευρές. Αλατοπιπερώνουμε, προσθέτουμε το κρεμμύδι, ανακατεύουμε και και όταν μαλακώσει ρίχνουμε την ντομάτα, τον πελτέ τη ζάχαρη, ένα φλιτζ. ζεστό νερό και το ξυλάκι κανέλα. Σκεπάζουμε την κατσαρόλα και αφήνουμε να σιγοβράζει μέχρι να μαλακώσει το κρέας, 1 ώρα περίπου. Όσο βράζει δοκιμάζουμε και προσέχουμε μήπως σωθεί το ζουμί του, τότε ρίχνουμε λίγο ζεστό νερό.
- Μετά αδειάζουμε το περιεχόμενο της κατσαρόλας σε γάστρα, μετράμε τη σάλτσα και προσθέτουμε ζεστό νερό μέχρι να έχουμε 6 ποτήρια περίπου υγρό ώστε να καλύπτεται αρκετά το κριθαράκι. Ρίχνουμε το κριθαράκι, αλάτι, πιπέρι, ανακατεύουμε ελαφρά να απλωθεί παντού, σκεπάζουμε τη γάστρα με το καπάκι της και βάζουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς C για 20 –30 λεπτά.
- Προσέχουμε το φαγητό μας όταν θα είναι έτοιμο να μην είναι πολύ στεγνό, το θέλουμε λίγο ζουμερό γιατί το κριθαράκι φουσκώνει κι άλλο μετά το κλείσιμο του φούρνου.(Όση ώρα ψήνεται παρακολουθούμε και αν δούμε ότι στέγνωσε πολύ προσθέτουμε λίγο ζεστό νερό). Το κριθαράκι να μην λιώσει και λασπώσει, πρέπει να είναι σπυρωτό. Μόλις είναι έτοιμο το βγάζουμε από το φούρνο, αφήνουμε 10 – 15 λεπτά και το σερβίρουμε ζεστό, σκέτο ή όποιος θέλει ρίχνει από πάνω τριμμένο τυρί.