Εκτέλεση

Παστίτσιο!!! κλασικό! παραδοσιακό! λαχταριστό!… Αγαπημένο σε μικρούς και μεγάλους!

Ετοιμάζουμε τον κιμά.

  • Σε ανοιχτή κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και ρίχνουμε τον κιμά. Ανακατεύουμε και σοτάρουμε για 8 – 10 λεπτά περίπου. Προσθέτουμε το κρεμμύδι, ανακατεύουμε και σοτάρουμε άλλα 5 λεπτά, μέχρι να μαλακώσει το κρεμμύδι και γίνει διάφανο.

 

  • Σβήνουμε με το κρασί και μόλις εξατμιστεί το αλκοόλ ρίχνουμε τη ντομάτα, τη ζάχαρη, το ξυλάκι κανέλας και αλατοπιπερώνουμε. Χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγοβράζουμε για 20 έως 30 λεπτά περίπου μέχρι να σωθούν τα υγρά.

 

  • Βράζουμε τα μακαρόνια σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας αλλά 3 – 4 λεπτά λιγότερο και τα σουρώνουμε.

 

Ετοιμάζουμε τη μπεσαμέλ

  • Βάζουμε μία μικρή κατσαρόλα σε χαμηλή φωτιά και λιώνουμε το βούτυρο (κρατάμε λίγο για το τέλος). Προσθέτουμε το αλεύρι κοσκινισμένο και ανακατεύουμε με το σύρμα για μερικά λεπτά να ψηθεί ελαφρώς.

 

  • Βγάζουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και ρίχνουμε μέσα λίγο ζεστό γάλα ανακατεύοντας συνέχεια με το σύρμα καλά, για να διαλυθεί το αλεύρι. Προσθέτουμε το υπόλοιπο γάλα και ξαναβάζουμε την κατσαρόλα στη φωτιά ενώ ανακατεύουμε συνέχεια μέχρι να πήξει η κρέμα. Ρίχνουμε λίγο αλάτι και το μοσχοκάρυδο. Μόλις κρυώσει λίγο ρίχνουμε το αυγό, λίγο κεφαλοτύρι και ανακατεύουμε.

Ετοιμάζουμε το παστίτσιο

  • Λαδώνουμε ένα βαθύ ταψί ή άλλο πυρίμαχο σκεύος, αδειάζουμε μέσα τα μακαρόνια, ρίχνουμε λίγο κεφαλοτύρι και λίγο βούτυρο και ανακατεύουμε. Από πάνω προσθέτουμε τον κιμά πασπαλίζουμε με λίγο τυρί και μετά τη μπεσαμέλ. Στρώνουμε ομοιόμορφα την επιφάνεια, ρίχνουμε από πάνω το υπόλοιπο κεφαλοτύρι και σε μικρά κομμάτια το βούτυρο που κρατήσαμε για το τέλος.
  • Διαφορετικά… βάζουμε τα μισά μακαρόνια από κάτω… μετά τον κιμά, τα πόλοιπα μακαρόνια και από πάνω τη μπεσαμέλ… Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C για 40 με 50 λεπτά περίπου μέχρι να ροδοκοκκινίσει.

 

  • Σύμφωνα με τον ισχύοντα νόμο περί πνευματικών δικαιωμάτων (Ν.2121/93), απαγορεύεται η αναδημοσίευση σε οποιοδήποτε μέσο, φωτογραφιών, βίντεο και τμήματος ή ολόκληρου του κειμένου της συνταγής και του υπόλοιπου άρθρου της παρούσας ανάρτησης. Επίσης απαγορεύεται η χρήση των συνταγών για επαγγελματικούς σκοπούς, από οποιονδήποτε.
φωτογραφία οδηγιών