Εκτέλεση
…το πρωϊνό των παιδικών μας χρόνων… Σε βαθύ πιάτο σούπα τραχανάς βρασμένος σε νερό, φρέσκο γάλα και μπουκιές από ψωμί… και έτοιμη η παπάρα…(έτσι έλεγαν το μουλιασμένο ψωμί μέσα στον τραχανά…)
Σε μια κατσαρόλα ρίχνουμε το νερό και τη βάζουμε στη φωτιά. Πριν αρχίσει να βράζει προσθέτουμε τον τραχανά και το αλάτι. Βράζουμε σε μέτρια φωτιά για 10 έως 15 λεπτά μέχρι να μαλακώσει ο τραχανάς και να αρχίσει να χυλώνει. Προς το τέλος προσθέτουμε το ελαιόλαδο ή το βούτυρο. Ανακατεύουμε συνέχεια για να μην κολλήσει ο τραχανάς στον πυθμένα της κατσαρόλας.
Τον σερβίρουμε ζεστό και τον απολαμβάνουμε με χοντροκομμένα κομμάτια φέτα και παξιμάδια ή ψωμί!