Εκτέλεση

  • Κοσκινίζουμε το αλεύρι σε μια μεγάλη λεκάνη.
    Βράζουμε το γάλα σε μία μεγάλη κατσαρόλα, αποσύρουμε από τη φωτιά, ρίχνουμε το αλάτι, λίγο λίγο το αλεύρι, το σιμιγδάλι και ανακατεύουμε. Στη συνέχεια αφού κρυώσει το μείγμα ζυμώνουμε και προσθέτουμε αλεύρι μέχρι να αποκτήσουμε μία σφιχτή ζύμη. Κόβουμε μικρά κομμάτια ζύμης όσο μία μικρή μπουκιά και τα απλώνουμε πάνω σε ένα κρεββάτι στρωμένο με καθαρό σεντόνι ή μεγάλο τραπεζομάντιλο.

 

  • Αφήνουμε για μερικές ώρες να στεγνώσουν τόσο όσο να κάνουν μια εξωτερική σκληρή κρούστα αλλά στο εσωτερικό τους να είναι μαλακά. (Προσέχουμε να μη ξεραθούν γιατί μετά δεν θα τρίβονται). Το πόσες ώρες θα μείνουν για στέγνωμα εξαρτάται από τη θερμοκρασία του περιβάλλοντος. Παρακολουθούμε λοιπόν για να τα προλάβουμε στην κατάλληλη στιγμή και να τα τρίψουμε πάνω στο ειδικό εργαλείο… ένα είδος κόσκινου με τρύπες. Από κάτω πέφτει σε βουναλάκι ο τριμμένος τραχανάς. Τον κοσκινίζουμε με άλλο πιο λεπτό κόσκινο (τα κομμάτια που μένουν στο κόσκινο τα ξανατρίβουμε μέχρι να τελειώσουν όλα). Μετά τον απλώνουμε πάλι στο τραπέζι ή στο κρεββάτι σε καθαρό τραπεζομάντηλο για να στεγνώσει καλά.

 

  • Κατά διαστήματα ανακατεύουμε και σε 4 – 6 μέρες περίπου ανάλογα και με τη θερμοκρασία θα έχει στεγνώσει. Τον βάζουμε μετά σε μεγάλα ταψιά και τον βγάζουμε στον ήλιο για 2 – 3 μέρες σκεπασμένο με τούλι για να μην πάνε μύγες ή άλλα έντομα. Κάπου – κάπου ανακατεύουμε. Τον αποθηκεύουμε σε  σακούλες από ύφασμα, ή σε γυάλινα βάζα.
φωτογραφία οδηγιών φωτογραφία οδηγιών φωτογραφία οδηγιών

Ετικέτες:

Μοιράσου: