Εκτέλεση
- Παστίτσιο!… λαχταριστό!… με λίγες ενοχές… Αγαπημένο σε μικρούς και μεγάλους!
Ετοιμάζουμε τον κιμά.
- Σε μεγάλο τηγάνι ή ανοιχτή κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο, ρίχνουμε τον κιμά μαζί με το κρεμμύδι και σοτάρουμε για 8 – 10 λεπτά περίπου, μέχρι να μαλακώσει το κρεμμύδι, να γίνει διάφανο και αροίσει ελαφρώς ο κιμάς
.
- Σβήνουμε με το κρασί και μόλις εξατμιστεί το αλκοόλ ρίχνουμε τη ντομάτα, τη ζάχαρη, το ξυλάκι κανέλας και αλατοπιπερώνουμε. Χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγοβράζουμε για 20 λεπτά περίπου μέχρι να σωθούν τα υγρά.
Ετοιμάζουμε τα μακαρόνια
- Βράζουμε τα μακαρόνια 3 – 4 λεπτά λιγότερο από τις οδηγίες της συσκευασίας και τα σουρώνουμε.
Ετοιμάζουμε τη μπεσαμέλ
- Βάζουμε μία μικρή κατσαρόλα σε χαμηλή φωτιά και και ρίχνουμε το ελαιόλαδο. Μόλις ζεσταθεί προσθέτουμε το αλεύρι κοσκινισμένο και ανακατεύουμε με το σύρμα για μερικά λεπτά να ψηθεί ελαφρώς.
- Βγάζουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και ρίχνουμε μέσα λίγο ζεστό γάλα ανακατεύοντας συνέχεια με το σύρμα καλά, για να διαλυθεί το αλεύρι. Προσθέτουμε το υπόλοιπο γάλα και ξαναβάζουμε την κατσαρόλα στη φωτιά ενώ ανακατεύουμε συνέχεια μέχρι να πήξει η κρέμα. Ρίχνουμε λίγο αλάτι και το μοσχοκάρυδο. Μόλις κρυώσει λίγο ρίχνουμε το αυγό, λίγο τυρί τριμμένο και ανακατεύουμε.
Ετοιμάζουμε το παστίτσιο
- Λαδώνουμε ένα βαθύ ταψί ή άλλο πυρίμαχο σκεύος, αδειάζουμε μέσα τα μακαρόνια, ρίχνουμε λίγο τριμμένο τυρί, το ελαιόλαδο και ανακατεύουμε. Από πάνω προσθέτουμε τον κιμά πασπαλίζουμε με λίγο τυρί και μετά τη μπεσαμέλ. Στρώνουμε ομοιόμορφα την επιφάνεια, ρίχνουμε από πάνω το υπόλοιπο τυρί και 2 κ.σ. ελαιόλαδο.
- Διαφορετικά… βάζουμε τα μισά μακαρόνια από κάτω… μετά τον κιμά, τα υπόλοιπα μακαρόνια και από πάνω τη μπεσαμέλ… Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C για 35 έως 45 λεπτά περίπου μέχρι να ροδοκοκκινίσει το παστίτσιο.
-
Σύμφωνα με τον ισχύοντα νόμο περί πνευματικών δικαιωμάτων (Ν.2121/93), απαγορεύεται η αναδημοσίευση σε οποιοδήποτε μέσο, φωτογραφιών, βίντεο και τμήματος ή ολόκληρου του κειμένου της συνταγής και του υπόλοιπου άρθρου της παρούσας ανάρτησης. Επίσης απαγορεύεται η χρήση των συνταγών για επαγγελματικούς σκοπούς, από οποιονδήποτε.