Εκτέλεση

  • Απλά, γευστικότατα παπουτσάκια χωρίς μπεσαμέλ για λιγότερες θερμίδες…

 

  • Αφαιρούμε το κοτσάνι από τις μελιτζάνες  τις  κόβουμε στη μέση κατά μήκος,  και χαράζουμε το εσωτερικό τους χιαστή. Τις αλατίζουμε και τις αφήνουμε για 20 λεπτά περίπου.

 

  • Ξεπλένουμε καλά τις μελιτζάνες, τις στύβουμε να φύγουν τα πολλά νερά και τις στεγνώνουμε με χαρτί κουζίνας.  Τις απλώνουμε στο σκεύος (λαδωμένο) που θα ψήσουμε το φαγητό μας, τις ραντίζουμε  με λίγο ελαιόλαδο και τις ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 190 – 200C μέχρι να μαλακώσουν.

 

  • Ετοιμάζουμε τη γέμιση…
  • Ζεσταίνουμε σε βαθύ μεγάλο τηγάνι ή σε μια φαρδιά κατσαρόλα το μισό ελαιόλαδο, ρίχνουμε τον κιμά, ανακατεύουμε λίγο, προσθέτουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο συνεχίζοντας το σοτάρισμα. Ανακατεύουμε και σπάμε τα χοντρά κομμάτια του κιμά. Αφήνουμε να πάρει χρώμα και σβήνουμε με το κρασί.  Μόλις εξατμιστεί, προσθέτουμε τη σάλτσα ντομάτας, τη ζάχαρη, το ξυλάκι κανέλα, και αλατοπιπερώνουμε. Μαγειρεύουμε σε μέτρια φωτιά  μέχρι  σωθούν τα υγρά.
  • Αποσύρουμε, ρίχνουμε το μαϊντανό και ανακατεύουμε.
    Αφήνουμε τον κιμά στην άκρη.

 

  • Ετοιμάζουμε τα παπουτσάκια.
  • Πιέζουμε με ένα πιρούνι ή κουτάλι το εσωτερικό κάθε μελιτζάνας να ανοίξει, σχηματίζοντας παπουτσάκι. Τις γεμίζουμε με το μείγμα του κιμά και πασπαλίζουμε με το τριμμένο τυρί. Περιχύνουμε από πάνω το υπόλοιπο λάδι, προσθέτουμε λίγο ζεστό νερό, σκεπάζουμε το σκεύος με αλουμινόχαρτο και ψήνουμε για 45 – 50 λεπτά περίπου σε προθερμασμένο φούρνο στους 170 – 180° C.  Δέκα λεπτά πριν το τέλος του ψησίματος ξεσκεπάζουμε, για να  πάρουν χρώμα.
    Σερβίρουμε, τα παπουτσάκια και τα στολίζουμε με φύλλα δυόσμου, μέντας ή βασιλικού!

 

  • Σύμφωνα με τον ισχύοντα νόμο περί πνευματικών δικαιωμάτων (Ν.2121/93), απαγορεύεται η αναδημοσίευση σε οποιοδήποτε μέσο, φωτογραφιών, βίντεο και τμήματος ή ολόκληρου του κειμένου της συνταγής και του υπόλοιπου άρθρου της παρούσας ανάρτησης. Επίσης απαγορεύεται η χρήση των συνταγών για επαγγελματικούς σκοπούς, από οποιονδήποτε.