Κότα γεμιστή παραδοσιακή

23 Δεκεμβρίου 2017

Παλιά συνταγή… Την έφτιαχνε η προγιαγιά η γιαγιά η μαμά στην πατρίδα μου την Καρδίτσα και η παράδοση συνεχίζεται… Σας τη μοιράζω όπως ακριβώς την έμαθα από τη δικιά μου γλυκιά μανούλα που κάθε  χρόνο τα Χριστούγεννα την έφτιαχνε για το οικογενειακό  χριστουγεννιάτικο τραπέζι. Γεύσεις που δεν ξεχνιούνται και μας γεμίζουν γλυκιές αναμνήσεις!!!

Υλικά

  • 1 κότα χωριάτικη (ελευθέρας βοσκής) ή ένα μεγάλο κοτόπουλο
  • 1 φλιτζ. του τσαγιού ελαιόλαδο
  • αλάτι – πιπέρι

 

για τη γέμιση:

  • 10 ξερά σύκα κομμένα στα δύο
  • 300 γρ. συκωτάκια πουλιών
  • 10 κάστανα (προαιρετικά) ψημένα, καθαρισμένα και κομμένα στα δύο
  • 1 & 1/2 φλιτζ. του τσαγιού ξανθές σταφίδες
  • αλάτι – πιπέρι
  • 2-3 φέτες μεγάλες ψωμί μπαγιάτικο (προηγούμενης μέρας) κομμένο σε κύβους (μπουκιές)

 

για το μείγμα κρεμμυδιών

  • 1 & 1/2 κιλ. κρεμμύδια άσπρα (καθαρισμένα κομμένα σε φέτες)
  • 1 & 1/2 φλιτζ. του τσαγιού χυμό ντομάτας
  • 1 κ.σ. πελτέ ντομάτας
  • αλάτι πιπέρι

Εκτέλεση

  • Καθαρίζουμε καλά την κότα την πλένουμε και τη βάζουμε σε μία κατσαρόλα με αρκετό νερό να βράσει. Ρίχνουμε και λίγο αλάτι. Μόλις διαπιστώσουμε ότι έχει (μαλακώσει το κρέας της) σβήνουμε τη φωτιά.
    Προσοχή δεν θέλουμε να παραβράσει (και μας διαλυθεί), την θέλουμε ολόκληρη για να τη γεμίσουμε. Με το ζουμί της θα φτιάξουμε μια φανταστική σούπα…

 

  • Για τη γέμιση:

 

  • Σε ένα αντικολητικό τηγάνι ψήνουμε το ψωμί να ροδοκοκκινίσει. Το βγάζουμε σε ένα μπολ. Ρίχνουμε στο τηγάνι  λίγο ελαιόλαδο και σοτάρουμε τα συκωτάκια αφού πρώτα τα πλύνουμε και τα κόψουμε σε μικρά κομμάτια. Όταν είναι έτοιμα κλείνουμε τη φωτιά και  τα αδειάζουμε στο μπολ με το ψωμί. Προσθέτουμε τα σύκα, τις σταφίδες, τα κάστανα,  αλατοπιπερώνουμε και ανακατεύουμε.

 

  • Φροντίζουμε πάντα η γέμιση να είναι αρκετή και να περισσεύει για να την προσθέσουμε στα κρεμμύδια.

 

  • Ετοιμάζουμε τα κρεμμύδια:

 

  • Ρίχνουμε λίγο ελαιόλαδο στο τηγάνι. Προσθέτουμε τα κρεμμύδια ανακατεύουμε και μόλις μαλακώσουν προσθέτουμε το χυμό ντομάτας, τον πελτέ, αλάτι και πιπέρι. Συνεχίζουμε το μαγείρεμα για 15 – 20 λεπτά ακόμα.

 

  • Αλατοπιπερώνουμε την κότα και τη γεμίζουμε με το μείγμα της γέμισης. Την τοποθετούμε στη γάστρα και δένουμε με ένα σπάγκο τα πόδια της.
  • Προσθέτουμε το περίσσευμα της γέμισης στα κρεμμύδια ανακατεύουμε και τα ρίχνουμε στη γάστρα γύρω από την κότα. Περιχύνουμε από πάνω το υπόλοιπο ελαιόλαδο και αν χρειάζεται ρίχνουμε ακόμα λίγο αλάτι και πιπέρι.

 

  • Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180 βαθμούς, για 1 ώρα και 15 λεπτά περίπου με τη γάστρα σκεπασμένη. Προς το τέλος ξεσκεπάζουμε τη γάστρα ανεβάζουμε τη θερμοκρασία στους 200 βαθμούς και ψήνουμε για 10 – 15 λεπτά για να ροδοκοκκινίσει η κότα μας.

 

φωτογραφία οδηγιών
φωτογραφία οδηγιών
φωτογραφία οδηγιών
φωτογραφία οδηγιών
Μοιράσου:

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.