Εκτέλεση
- Καθαρίζουμε καλά την κότα την πλένουμε και τη βάζουμε σε μία κατσαρόλα με αρκετό νερό να βράσει. Ρίχνουμε και λίγο αλάτι. Μόλις διαπιστώσουμε ότι έχει (μαλακώσει το κρέας της) σβήνουμε τη φωτιά.
Προσοχή δεν θέλουμε να παραβράσει (και μας διαλυθεί), την θέλουμε ολόκληρη για να τη γεμίσουμε. Με το ζουμί της θα φτιάξουμε μια φανταστική σούπα…
- Για τη γέμιση:
- Σε ένα αντικολητικό τηγάνι ψήνουμε το ψωμί να ροδοκοκκινίσει. Το βγάζουμε σε ένα μπολ. Ρίχνουμε στο τηγάνι λίγο ελαιόλαδο και σοτάρουμε τα συκωτάκια αφού πρώτα τα πλύνουμε και τα κόψουμε σε μικρά κομμάτια. Όταν είναι έτοιμα κλείνουμε τη φωτιά και τα αδειάζουμε στο μπολ με το ψωμί. Προσθέτουμε τα σύκα, τις σταφίδες, τα κάστανα, αλατοπιπερώνουμε και ανακατεύουμε.
- Φροντίζουμε πάντα η γέμιση να είναι αρκετή και να περισσεύει για να την προσθέσουμε στα κρεμμύδια.
- Ετοιμάζουμε τα κρεμμύδια:
- Ρίχνουμε λίγο ελαιόλαδο στο τηγάνι. Προσθέτουμε τα κρεμμύδια ανακατεύουμε και μόλις μαλακώσουν προσθέτουμε το χυμό ντομάτας, τον πελτέ, αλάτι και πιπέρι. Συνεχίζουμε το μαγείρεμα για 15 – 20 λεπτά ακόμα.
- Αλατοπιπερώνουμε την κότα και τη γεμίζουμε με το μείγμα της γέμισης. Την τοποθετούμε στη γάστρα και δένουμε με ένα σπάγκο τα πόδια της.
- Προσθέτουμε το περίσσευμα της γέμισης στα κρεμμύδια ανακατεύουμε και τα ρίχνουμε στη γάστρα γύρω από την κότα. Περιχύνουμε από πάνω το υπόλοιπο ελαιόλαδο και αν χρειάζεται ρίχνουμε ακόμα λίγο αλάτι και πιπέρι.
- Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180 βαθμούς, για 1 ώρα και 15 λεπτά περίπου με τη γάστρα σκεπασμένη. Προς το τέλος ξεσκεπάζουμε τη γάστρα ανεβάζουμε τη θερμοκρασία στους 200 βαθμούς και ψήνουμε για 10 – 15 λεπτά για να ροδοκοκκινίσει η κότα μας.
- Σύμφωνα με τον ισχύοντα νόμο περί πνευματικών δικαιωμάτων (Ν.2121/93), απαγορεύεται η αναδημοσίευση σε οποιοδήποτε μέσο, φωτογραφιών, βίντεο και τμήματος ή ολόκληρου του κειμένου της συνταγής και του υπόλοιπου άρθρου της παρούσας ανάρτησης. Επίσης απαγορεύεται η χρήση των συνταγών για επαγγελματικούς σκοπούς, από οποιονδήποτε.