Εκτέλεση

Βάζουμε σ’ ένα μπολ τα 800 γραμμάρια αλεύρι, ανοίγουμε μια λακκούβα στη μέση, ρίχνουμε το γάλα, το αλάτι, τη ζάχαρη το λάδι και λίγο -λίγο το νερό. Ανακατεύουμε με το χέρι μέχρι να γίνει η ζύμη όπως τη θέλουμε (μέτρια). Τη χωρίζουμε σε 8 ή 10 μπαλάκια. Τα σκεπάζουμε με μια πετσέτα κουζίνας  και αφήνουμε για 15 λεπτά να ξεκουραστεί η ζύμη.

Παίρνουμε μια μπάλα ζύμης, την τοποθετούμε σε λαδωμένο ταψί και την ανοίγουμε με τα δάχτυλα να απλωθεί. Τη λαδώνουμε και ρίχνουμε από πάνω τυρί τριμμένο με τα χέρια. Συνεχίζουμε με τον ίδιο τρόπο μέχρι το τελευταίο μπαλάκι, τοποθετώντας το ένα πάνω στο άλλο.

Στη συνέχεια πιάνουμε χιαστί τις 4 άκρες, τις ενώνουμε στο κέντρο (σαν να κλείνουμε φάκελο κι από τις τέσσερις μεριές) κι έπειτα κρατάμε τη ζύμη και τη στρίβουμε (σαν να στίζουμε μια βρεγμένη πετσέτα) . Μετά την ανοίγουμε πάλι στο λαδωμένο ταψί σπρώχνοντας με τις άκρες των δαχτύλων προς τα έξω μέχρι να καλύψει όλο το ταψί. Τέλος, ρίχνουμε το υπόλοιπο λάδι η βούτυρο και από πάνω λίγο τριμμένο τυρί.

Ψήνουμε το στριφτό στους 180 βαθμούς στον αέρα για 45 έως 50 λεπτά περίπου ανάλογα με το φούρνο μας ή  μέχρι να πάρει ένα ωραίο ρόδινο χρώμα (να γίνει τραγανό). Όπως είναι ζεστό από το φούρνο, το κόβουμε με τα χέρια και τα τραγανά φύλλα χωρίζουν. Η εικόνα είναι λαχταριστή και η γεύση είναι μαγική!!! Τρώγεται και κρύα.

  • Σύμφωνα με τον ισχύοντα νόμο περί πνευματικών δικαιωμάτων (Ν.2121/93), απαγορεύεται η αναδημοσίευση σε οποιοδήποτε μέσο, φωτογραφιών, βίντεο και τμήματος ή ολόκληρου του κειμένου της συνταγής και του υπόλοιπου άρθρου της παρούσας ανάρτησης. Επίσης απαγορεύεται η χρήση των συνταγών για επαγγελματικούς σκοπούς, από οποιονδήποτε.

 

 

φωτογραφία οδηγιών φωτογραφία οδηγιών φωτογραφία οδηγιών φωτογραφία οδηγιών