Εκτέλεση
- Η κουλούρα του γάμου στολισμένη από όμορφα σχέδια με ζυμάρι και διάφορους συμβολισμούς για ευτυχία, αγάπη, καλοτυχία, και γονιμότητα στο ζευγάρι. Ένα παλιό έθιμο στην Καρδίτσα και όχι μόνο που το συναντάμε μέχρι και σήμερα σε πολλούς γάμους που θέλουν να συνεχίζουν την παράδοση…
- Βάζουμε το νερό με τα γαρύφαλλα και το ξυλάκι κανέλας σε μικρή κατσαρόλα να βράσουν για 5 – 8 λεπτά. Στραγγίζουμε και πετάμε τα γαρύφαλλα και την κανέλα.
- Κοσκινίζουμε το αλεύρι με τα μυρωδικά και το αλάτι σε μια λεκάνη. Κρατάμε απ’ αυτό το αλεύρι μισό κιλό για να γίνουν τα σχέδια.
- Στο υπόλοιπο κάνουμε στο κέντρο ένα λάκκο και ρίχνουμε μέσα τη ζάχαρη, το λικέρ, τη μαγιά, το μπέικιν και αρκετό απ’ το αρωματισμένο νερό με κανελογαρύφαλλα.
- Ζυμώνουμε προσθέτοντας όσο νερό χρειαστεί, ώσπου να γίνει μια ζύμη ελαστική και εύπλαστη. Τη σκεπάζουμε και την αφήνουμε να φουσκώσει ή την βάζουμε στο φούρνο στους 30 βαθμούς μισή με μία ώρα.
- Την πατάμε να ξεφουσκώσει, παίρνουμε ένα κομμάτι ζύμης και πλάθουμε ένα μεγάλο κορδόνι που το τοποθετούμε στην άκρη του ταψιού. Το υπόλοιπο ζυμάρι το βάζουμε στη μέση του ταψιού και το απλώνουμε ως την άκρη να
- συναντήσει το κορδόνι.
- Στο αρωματισμένο αλεύρι που κρατήσαμε ρίχνουμε από το αρωματισμένο νερό και κάνουμε ζύμη ελαστική και εύπλαστη. Πλάθουμε με αυτή λουλούδια και φύλλα και τα τοποθετούμε γύρω – γύρω και στη μέση της κουλούρας.
- Πλάθουμε λεπτά κορδόνια και γράφουμε τα ονόματα του ζευγαριού.
- Πλάθουμε δύο μπαστουνάκια και τα κόβουμε με το μαχαίρι να γίνουν δύο χεράκια τα οποία τοποθετούμε ανάμεσα στα ονόματα του ζευγαριού.
- Αφήνουμε την κουλούρα να φουσκώσει και την ψήνουμε στους 200 βαθμούς C για μία ώρα περίπου.
- Όταν ψηθεί την περνάμε με ένα πινέλο με λικέρ μαστίχα για να γυαλίσει.
- Την αφήνουμε να κρυώσει πάνω στη σχάρα.
-
-
Σύμφωνα με τον ισχύοντα νόμο περί πνευματικών δικαιωμάτων (Ν.2121/93), απαγορεύεται η αναδημοσίευση σε οποιοδήποτε μέσο, φωτογραφιών, βίντεο και τμήματος ή ολόκληρου του κειμένου της συνταγής και του υπόλοιπου άρθρου της παρούσας ανάρτησης. Επίσης απαγορεύεται η χρήση των συνταγών για επαγγελματικούς σκοπούς, από οποιονδήποτε.
-