Εκτέλεση

• Σε μία λεκάνη κοσκινίζουμε το αλεύρι, κάνουμε μία λακκούβα και ρίχνουμε μέσα λίγο χλιαρό νερό, τη μαγιά, τη ζάχαρη, το αλάτι, και το ελαιόλαδο (2 κ.σ.). Μ’ ένα πιρούνι ανακατεύουμε καλά να διαλυθεί η μαγιά.

• Αρχίζουμε να ζυμώνουμε μαζεύοντας το αλεύρι, με κυκλικές κινήσεις από τα τοιχώματα της λεκάνης προς το κέντρο. Προσθέτουμε λίγο – λίγο χλιαρό νερό, μέχρι να πετύχουμε μια ζύμη, ελαστική, κανονική που να μην κολλάει στα χέρια μας. Ζυμώνουμε για 10 λεπτά περίπου, και αφήνουμε τη ζύμη να ξεκουραστεί για 15-20 λεπτά σκεπασμένη με μια πετσέτα κουζίνας.

• Αφού περάσει ο χρόνος της ξεκούρασης, χωρίζουμε τη ζύμη σε μικρά μπαλάκια μεγέθους ενός μικρού μανταρινιού. Παίρνουμε ένα μπαλάκι, σχηματίζουμε μία λωρίδα με μάκρος 20 εκατοστά περίπου και φάρδος 3 εκατοστά. Τη λαδώνουμε, τυλίγουμε σε ρολό και τοποθετούμε σε λαδωμένο ταψί όπως φαίνεται στις φωτογραφίες.

• Συνεχίζουμε μέχρι να γεμίσουμε το ταψί μας με τυλιχτά ρολά (ψωμάκια) το ένα δίπλα στο άλλο. Αλλά να έχουν λίγο κενό μεταξύ τους γιατί στη συνέχεια θα φουσκώσουν. Αν δεν χωρέσουν σε ένα ταψί χρησιμοποιούμε και δεύτερο…μικρό – μεγάλο ανάλογα με την ποσότητα που έχουμε.

• Τ’ αφήνουμε σε ζεστό μέρος σκεπασμένα, μέχρι να διπλασιαστούν σε όγκο περίπου μία με μιάμιση ώρα. Μπορούμε να βοηθήσουμε το φούσκωμά τους κερδίζοντας χρόνο, αφού θερμάνουμε λίγο το φούρνο μας, όχι να κάψει αλλά να είναι ελάχιστα χλιαρός και βάζουμε μέσα το ταψί με τα ψωμάκια. Έτσι μ’ αυτό τον τρόπο φουσκώνουν γρηγορότερα.

• Αφού φουσκώσουν ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 – 200 βαθμούς C για 40 – 50 περίπου ανάλογα με το φούρνο μας, μέχρι να ροδίσουν. Μόλις τα βγάλουμε από το φούρνο, απλώνουμε απαλά με πινέλο τη λιωμένη στο νερό ζάχαρη, για να γυαλίσουν και να πάρουν μια ξεχωριστή λίγο γλυκιά γεύση.

• Αμέσως μετά τα βγάζουμε από το ταψί και τα βάζουμε πάνω σε μία σχάρα μέχρι να κρυώσουν.

 

  • Σύμφωνα με τον ισχύοντα νόμο περί πνευματικών δικαιωμάτων (Ν.2121/93), απαγορεύεται η αναδημοσίευση σε οποιοδήποτε μέσο, φωτογραφιών, βίντεο και τμήματος ή ολόκληρου του κειμένου της συνταγής και του υπόλοιπου άρθρου της παρούσας ανάρτησης. Επίσης απαγορεύεται η χρήση των συνταγών για επαγγελματικούς σκοπούς, από οποιονδήποτε.

 

 

φωτογραφία οδηγιών φωτογραφία οδηγιών φωτογραφία οδηγιών φωτογραφία οδηγιών