Εκτέλεση

  • Πλένoυμε και καθαρίζουμε το γαύρο κόβοντας με τα δάχτυλα το κεφάλι και τραβώντας ταυτόχρονα τα εντόσθιά τους. Με τον ίδιο τρόπο ετοιμάζουμε και μικρά σκουμπρί ή σαρδέλες. Ανοίγουμε όμως την κοιλιά τους και αφαιρούμε προσεκτικά τη ραχοκοκαλιά. (Το ίδιο μπορούμε να κάνουμε αν θέλουμε και με το γαύρο).

 

  • Ξεπλένουμε με κρύο νερό, στραγγίζουμε καλά και τοποθετούμε τα ψαράκια το ένα δίπλα στο άλλο σε γυάλινο ή πλαστικό σκεύος (ποτέ σε μεταλλικό κάτι ξέρει ο Κώστας) και σκεπάζουμε με χονδρό αλάτι. Τοποθετούμε από πάνω μια δεύτερη σειρά. Αλατίζουμε ξανά τόσο ώστε να μη φαίνονται καθόλου τα ψάρια . Συνεχίζουμε τις στρώσεις μέχρι να τελειώσουν τα ψαράκια μας. Κλείνουμε καλά το σκεύος και το βάζουμε στο ψυγείο. Το αφήνετε 4-5 ώρες, να μαριναριστούν (να ψηθούν με το αλάτι), μέχρι να αλλάξουν χρώμα και να ασπρίσουν.

 

  • Στη συνέχεια τα ξεπλένουμε με ξίδι και τα τοποθετούμε ξανά με σειρά σε ένα μπολ. Τα πασπαλίζουμε με το σκόρδο κομμένο σε φετούλες τις πιπεριές, τις φέτες λεμονιού και περιχύνουμε με μείγμα από ελαιόλαδο και ξίδι (σχεδόν να τα σκεπάζει) ¼ ξίδι, ¾ ελαιόλαδο. Τα διατηρούμε στο ψυγείο. Επειδή το λάδι παγώνει, πριν τα σερβίρουμε τ’αφήνουμε 5 λεπτά εκτός ψυγείου, πασπαλίζουμε με ψιλοκομμένο μαϊντανό και έτοιμο το μεζεδάκι μας!

φωτογραφία οδηγιών φωτογραφία οδηγιών φωτογραφία οδηγιών