Εκτέλεση

  • Αγοράζουμε σαρδέλες κάπως μεγάλες, όχι μικρούλες για να μπορούν να σταθούν στη σχάρα και να μη φεύγουν στο γύρισμα της όπως θα ψήνονται. Τις καθαρίζουμε εσωτερικά, ανοίγοντας την κοιλιά βγάζουμε τα εντόσθια, αφαιρόντας και το κεφάλι προαιρετικά, τις πλένουμε καλά και τις αλατίζουμε.

 

Ετοιμάζουμε τα κάρβουνα:

  • Δε χρειάζονται πολλά γιατί οι σαρδέλες ψήνονται γρήγορα. Η επιτυχία στα κάρβουνα παίζει σημαντικό ρόλο στο να ψηθούν οι σαρδέλες σωστά και καλά. Εδώ ο καλός μας φίλος Παντελής έδειξε τις γνώσεις του στο να ψήνεις στα κάρβουνα γιατί χρειάζεται τέχνη και τρόπος,  να πετύχει κανείς ένα σωστό ψήσιμο… και ειδικά στις σαρδέλες που δεν πρέπει να στεγνώσουν αλλά να παραμείνουν ζουμερές και γευστικές.

 

  • Αφού άναψε τα κάρβουνα… περίμενε να πυρωθούν αρκετά και κατά διαστήματα βοηθούσε  δημιουργώντας αέρα. Τοποθέτησε τη σχάρα πάνω από τα κάρβουνα για να καεί…

 

  • Μόλις ζεστάθηκε αρκετά η σχάρα ώστε να καίει, με ένα λεμόνι κομμένο στη μέση και βουτώντας το σε ελαιόλαδο, λάδωσε όλη την επιφάνειά της σχάρας και από τις δύο εσωτερικές πλευρές. Την τοποθέτησε πάλι στα κάρβουνα, έβαλε τις σαρδέλες σε σειρές, την έκλεισε και άρχισε το ψήσιμο με προσοχή… παρακολουθώντας συνεχώς και γυρίζοντας συχνά τη σχάρα και από τις δύο πλευρές, ψήνοντας έτσι ομοιόμορφα ώστε να μη καούν και να μείνουν ζουμερές. Σε 15 – 20  λεπτά περίπου, (ανάλογα με τη φλόγα από τα κάρβουνα) οι σαρδέλες ήταν έτοιμες.

 

  • Τις έβαλε σε πιατέλα και από πάνω έριξε ελαιόλαδο ανακατεμένο με ψιλοκομμένο μαϊντανό και μετά αμέσως σερβίρισμα… Οι ωραιότερες σαρδέλες στα κάρβουνα!!!
φωτογραφία οδηγιών φωτογραφία οδηγιών

Μοιράσου: