Το σπαράγγι είναι εξαιρετικά πολύτιμο φυτό με τις σαρκώδεις, ζουμερές και τρυφερές κορυφές, που σκάνε από το έδαφος με τον ερχομό της Άνοιξης. Η συγκομιδή του γίνεται όταν το ύψος του φτάσει 20 εκατοστά περίπου. Η εποχή του είναι από Μάρτιο με Απρίλιο έως Μάιο και Ιούνιο σε κάποιες περιοχές.
Το σπαράγγι είναι πολυετές φυτό που ανήκει στην οικογένεια των (Liliaceae). Υπάρχουν περίπου 300 ποικιλίες σπαράγγια και έχουν σημειωθεί μόνο 20 ως βρώσιμα.
Θεωρείται λαχανικό πολυτελείας. Έχει ιδιαίτερη χυμώδη γεύση του και τρυφερή υφή. Η πιο γνωστή ποικιλία είναι το πράσινο σπαράγγι. Υπάρχουν άλλες δύο ποικιλίες το λευκό, με πιο απαλή-λεπτή γεύση το οποίο αναπτύσσεται σκεπασμένο στο χώμα, δεν το βλέπει ο ήλιος και γι’ αυτό έχει αυτό το διακριτικό λευκό χρωματισμό. Η άλλη ποικιλία είναι το σπαράγγι με μοβ χρώμα, πολύ μικρότερο από το πράσινο ή λευκό και έχει γεύση φρούτου.
Υπάρχει και το άγριο σπαράγγι στην Ελληνική ύπαιθρο, το γνωστό λεπτό πράσινο βλαστάρι με καταπληκτική γεύση που γίνεται από παράδοση ή βραστή σαλάτα με λαδόξιδο, ή ομελέτα.
Το σπαράγγι περιέχει μια σειρά από θρεπτικά συστατικά, που προσφέρει σημαντική βοήθεια στο πεπτικό σύστημα. Είναι αντιφλεγμονώδες, αντιοξειδωτικό, διουρητικό, αντικαρκινικό, αφροδισιακό, ενισχυτικό της μνήμης, εξαιρετική πηγή βιταμινών (Κ, φυλλικό οξύ, χαλκό, σελήνιο, βιταμίνη Β2, βιταμίνη C, βιταμίνη Ε, μαγγάνιο, φώσφορο, νιασίνη, κάλιο, χολίνη, βιταμίνη Α, ψευδάργυρο, σίδηρο, πρωτεΐνες, βιταμίνη Β6, και παντοθενικό οξύ). Είναι μια πολύ καλή πηγή φυτικών ινών, επίσης μαγνησίου και ασβεστίου.
Η περιεκτικότητά του σε θερμίδες είναι πολύ χαμηλή, μόλις 23 θερμίδες ανά 100 γρ.
Υλικά
- 1/2 κιλ. σπαράγγια, κομμένα και καθαρισμένα
Για τη σως
- 2 κ.σ. μουστάρδα
- 2 κ.σ. ελαιόλαδο
- 1 κ.σ. μηλόξιδο
- 2 κ.σ. κάπαρη
- 1 μικρό καρότο βρασμένο και ψιλοκομμένο
- αλάτι.