Εκτέλεση
- Πλένουμε καλά τα κουκούτσια, τα σκουπίζουμε με χαρτί κουζίνας και τα απλώνουμε σε ένα ταψάκι, το οποίο βάζουμε σε μέρος που έχει ήλιο, για να στεγνώσουν καλά – να ξεραθεί η φλούδα τους.
- Αυτή η διαδικασία είναι απαραίτητη γιατί τα κουκούτσια – οι σπόροι περιέχουν τοξικά αλκαλοειδή όπως κυανογόνους γλυκοζίτες που αν καταναλωθούν μπορεί να προκαλέσουν ανεπιθύμητα συμπτώματα… όπως εμετό κ.α. Στεγνώνοντας τα στον ήλιο για μερικές μέρες εξουδετερώνονται τα τοξικά…
- Μετά τα καθαρίζουμε απ’ τις φλούδες, αν μείνουν και μερικές δεν πειράζει.
- Τα βάζουμε σ’ ένα γυάλινο βάζο μαζί με τα ολόκληρα μούσμουλα και το αλκοόλ που θα επιλέξουμε και κλείνουμε καλά. Τοποθετούμε το βάζο σε σκιερό μέρος ή μέσα σε ένα ντουλάπι για 2 μήνες περίπου (μπορεί να μείνει και περισσότερο χρόνο…) Κατά διαστήματα ανακινούμε το βάζο.
- Αφού περάσει ο χρόνος σουρώνουμε πολύ καλά με ένα πυκνό σουρωτήρι και τουλπάνι (γάζα) ή ένα χάρτινο φίλτρο του καφέ. Βάζουμε το φιλτραρισμένο ποτό σε άλλο μεγάλο γυάλινο βάζο ή μπουκάλι υπολογίζοντας ότι θα προσθέσουμε και το σιρόπι.
Ετοιμάζουμε το σιρόπι:
- Βάζουμε σε κατσαρόλα το νερό και τη ζάχαρη, και βράζουμε για 4 – 5 λεπτά από την ώρα που θα αρχίσει ο βρασμός ανακατεύοντας μέχρι να λιώσει η ζάχαρη. Αποσύρουμε από τη φωτιά και το αφήνουμε να κρυώσει.
- Προσθέτουμε το σιρόπι στο βάζο ή στο μπουκάλι με το ποτό, ανακινούμε ώστε να αναμειχθούν τα υλικά και το αφήνουμε πάλι να περιμένει για έως 20 – 30 μέρες.
- Όταν περάσουν οι μέρες είναι έτοιμο. Το μοιράζουμε σε καθαρά αποστειρωμένα μπουκάλια!… Έτοιμο να το απολαύσουμε!!!
- Σύμφωνα με τον ισχύοντα νόμο περί πνευματικών δικαιωμάτων (Ν.2121/93), απαγορεύεται η αναδημοσίευση σε οποιοδήποτε μέσο, φωτογραφιών, βίντεο και τμήματος ή ολόκληρου του κειμένου της συνταγής και του υπόλοιπου άρθρου της παρούσας ανάρτησης. Επίσης απαγορεύεται η χρήση των συνταγών για επαγγελματικούς σκοπούς, από οποιονδήποτε.