Εκτέλεση
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 ° C στον αέρα. Καλύπτουμε με χαρτί ψησίματος τη βάση μιας φόρμας για κέικ ή ενός μικρού πυρίμαχου σκεύους με βάθος 7 εκατοστά περίπου και 22 εκατοστά διάμετρο και λαδώνουμε. Τοποθετούμε τους χουρμάδες σε ένα πυρίμαχο μπολ. Περιχύνουμε με βραστό νερό. Αφήνουμε να σταθεί, για 20 λεπτά ή μέχρι να μαλακώσουν οι χουρμάδες. Χτυπάμε το βούτυρο, τη ζάχαρη και τη βανίλια στο μίξερ μέχρι να ασπρίσει και να αφρατέψει. Προσθέτουμε τα αβγά ένα – ένα και χτυπάμε καλά πριν προσθέσουμε το επόμενο. Χρησιμοποιώντας μία σπάτουλα ανακατεύουμε το μείγμα και ρίχνουμε τους χουρμάδες και το αλεύρι. Ανακατεύουμε καλά μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά. Αδειάζουμε το μείγμα του κέικ στη φόρμα που έχουμε ετοιμάσει. Ψήνουμε για 40 έως 45 λεπτά ή μέχρι που βυθίζοντας ένα σουβλάκι στο κέντρο βγαίνει καθαρό.
Ετοιμάζουμε τη σάλτσα καραμέλας: Βάζουμε τη ζάχαρη, την κρέμα γάλακτος, τη βανίλια και το βούτυρο σε μια κατσαρόλα. Την τοποθετούμε σε μέτρια φωτιά, ανακατεύοντας για 3 λεπτά ή μέχρι να βράσει. Μειώνουμε τη θερμοκρασία και σιγοβράζουμε για 2 λεπτά ακόμα. Ρίχνουμε τη ζεστή σάλτσα πάνω από το ζεστό κέικ.
Ετοιμάζουμε την καραμέλα για διακόσμηση: Λιώνουμε τη ζάχαρη με το νερό σ’ ένα αντικολλητικό τηγάνι ή κατσαρολάκι σε χαμηλή φωτιά. Ανακατεύουμε μέχρι να λιώσει τελείως. Μόλις αρχίσει η ζάχαρη να παίρνει βράση, σταματάμε να ανακατεύουμε γιατί θα κρυσταλλώσει. Όταν γίνει ξανθό το χρώμα της καραμέλας, χαμηλώνουμε τη φωτιά γιατί μπορεί απότομα να γίνει πολύ σκούρο, να καεί. Κουνάμε λίγο το τηγάνι ώστε να γίνει ομοιόμορφο το χρώμα της καραμέλας (ξανθό όχι σκούρο), και αποσύρουμε από τη φωτιά. Ελέγχουμε με το κουτάλι αν έχει κρυώσει η καραμέλα. Πρέπει να πέφτει σαν μέλι αργά και συνεχόμενα. Ρίχνουμε στο κέικ από ψηλά με το κουτάλι ή βουτάμε ένα πιρούνι στην καραμέλα και κάνουμε διάφορα σχέδια σαν κλωστές πάνω και γύρω από το κέικ, περνώντας το κουτάλι ή το πιρούνι κάθετα, οριζόντια και κυκλικά από ψηλά ώστε να πέφτουν οι κλωστές και οι σταγόνες καραμέλας. Αν δούμε ότι δεν πέφτουν όμορφα αλλά πέφτουν μεγάλες κουταλιές, περιμένουμε να κρυώσει λίγο. Αν κρυώσει πολύ και δεν χύνεται σωστά, βάζουμε στο μάτι σε χαμηλή φωτιά να ζεσταθεί και να λιώσει. Προσοχή: Δεν πρέπει να βράσει, μόνο ζεσταίνουμε να λιώσει. Αφήνουμε την καραμέλα λίγο και συνεχίζουμε τη διακόσμηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ : μην πέσει στο δέρμα μας καυτή καραμέλα.