Εκτέλεση

  • Βγάζουμε το κοτσάνι από τα ντοματάκια, τα πλένουμε και τα ρίχνουμε σε βραστό νερό (τα ζεματάμε). Τα αφήνουμε για 1 λεπτό και μετά τα βάζουμε σε μια λεκάνη με κρύο νερό. Έτσι τα ξεφλουδίζουμε εύκολα και στη συνέχεια βγάζουμε τους σπόρους με μια φουρκέτα ή με ένα καλαμάκι για σουβλάκια ή με ότι άλλο μας διευκολύνει. Αυτό γίνεται κάνοντας ένα μικρό άνοιγμα, όχι από την πλευρά του κοτσανιού αλλά από την άλλη. Προσεκτικά όμως να μη διαλυθούν.

 

  • Αφού λιώσουμε τον ασβέστη σε νερό και το σουρώσουμε, τοποθετούμε στο ασβεστόνερο τα ντοματάκια και τα αφήνουμε για 2 ώρες περίπου.

 

  • Στη συνέχεια τα πλένουμε πολύ καλά με κρύο νερό και τα βάζουμε σε κατσαρόλα με νερό να βράσουν. Μόλις αρχίσει το νερό να βράζει το αδειάζουμε και προσθέτουμε άλλο καθαρό. Επαναλαμβάνουμε άλλες δυο φορές.

 

  • Τα στραγγίζουμε και τα τοποθετούμε στην κατσαρόλα μαζί με την ζάχαρη, τα αφήνουμε για 1 έως 2 ώρες. Τέλος προσθέτουμε τα 2 ποτήρια νερό και βράζουμε τα ντοματάκια σε σιγανή φωτιά μέχρι να διαλυθεί η ζάχαρη. Δυναμώνουμε τη φωτιά και συνεχίζουμε το βράσιμο για μισή ώρα. Κλείνουμε τη φωτιά και αφήνουμε το γλυκό στην κατσαρόλα. Αφού περάσουν αρκετές ώρες το βάζουμε πάλι να βράσει για 20 – 30 λεπτά ή έως ότου δέσει το σιρόπι. Τότε προσθέτουμε την βανίλια ή την αρμπαρόριζα και το χυμό λεμονιού. Αφήνουμε να βράσουν ακόμη 10 έως 15 λεπτά και το γλυκό μας είναι έτοιμο.
φωτογραφία οδηγιών φωτογραφία οδηγιών φωτογραφία οδηγιών