Εκτέλεση
- Καθαρίζουμε τα κυδώνια από το χνούδι τους, τα πλένουμε και τα στεγνώνουμε με μία πετσέτα.
Τα κόβουμε στη μέση αφαιρούμε το σκληρό εσωτερικό μέρος και τα κουκούτσια (δεν τα πετάμε τα κρατάμε). Δεν τα ξεφλουδίζουμε και τα κόβουμε σε χοντρές φέτες.
- Σε μία κατσαρόλα ρίχνουμε το νερό και τις φέτες (κυδώνια) να βράσουν για 10 έως 15 λεπτά μαζί με το εσωτερικό τους και τα κουκούτσια που αφαιρέσαμε, δεμένα σε ένα τουλπάνι ή σε ένα τούλι.
Μετά αδειάζουμε τα κυδώνια σε ένα ταψάκι ή ένα πυρίμαχο σκεύος με το ζουμί τους (πετάμε το τούλι με τα σποράκια), ρίχνουμε από πάνω τους τη ζάχαρη και όλα τα άλλα υλικά.
Αν το σκεύος δεν έχει καπάκι καλύπτουμε καλά με αντικολλητικό χαρτί και αλουμινόχαρτο.
- Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 170-180 βαθμούς για μιάμιση ώρα περίπου, μέχρι να μαλακώσουν και να μείσουν με μελωμένο σιρόπι. Προς το τέλος τα ξεσπεπάζουμε για να πάρουν χρώμα.
Όσο ψήνονται κατά διαστήματα τα γυρίζουμε από την άλλη πλευρά και τα περιχύνουμε με το σιρόπι τους.
Τα σερβίρουμε απλά ψημένα, με γιαούρτι ή παγωτό ή σαντιγί ή πάνω σε κάποια κρέμα!