Εκτέλεση

Νεραντζούλα φουντωμένη με νεράντζια φορτωμένη…Τώρα που οι νεραντζιές είναι γεμάτες ώριμα φρούτα… φτιάχνουμε αρωματική, καταπληκτική μαρμελάδα νεράντζι!

  • Πλένουμε καλά τα νεράντζια μ΄ ένα σφουγγάρι κάτω από τρεχούμενο νερό. Τα ξύνουμε ελαφρά. (Δεν πετάμε το ξύσμα το φυλάμε σε βαζάκι στην κατάψυξη ή το αποξηραίνουμε. Θα το χρησιμοποιήσουμε σε κέικ και άλλα γλυκά. Ή φτιάχνουμε ένα ιδιαίτερο αρωματικό λικέρ, δείτε-> εδώ.

 

  • Βάζουμε τα νεράντζια σε μία κατσαρόλα με αρκετό νερό και τα βράζουμε για 5 – 8 λεπτά. Αδειάζουμε το νερό… προσθέτουμε άλλο καθαρό νερό και επαναλαμβάνουμε την ίδια διαδικασία για 2 φορές ακόμα. Τα σουρώνουμε, τα βάζουμε πάλι στην κατσαρόλα και ρίχνουμε νερό τόσο όσο να σκεπάζονται. Τ΄ αφήνουμε για ένα ολόκληρο βράδυ ή περισσότερο αν χρειαστεί, αλλάζοντας το νερό αρκετές φορές μέχρι να ξεπικρίσουν.

 

  • Δοκιμάζουμε και αν η πίκρα τους έχει φύγει, σουρώνουμε και αφήνουμε τα νεράντζια στο σουρωτήρι να στραγγίσουν. Κόβουμε το κάθε φρούτο σε φέτες, αφαιρούμε τις σκληρές κεντρικές ίνες και τα σπόρια τους και τα ψιλοκόβουμε.

 

  • Ρίχνουμε σε μία κατσαρόλα τη ζάχαρη με το νερό ή το χυμό πορτοκάλι και βράζουμε. Μόλις λιώσει η ζάχαρη προσθέτουμε τα νεράντζια. Σε αυτό το σημείο… πολτοποιούμε τα κομμένα νεράντζια με ραβδομπλέντερ. Αν μας αρέσει η μαρμελάδα να έχει μέσα μικρά κομματάκια από τη φλούδα δεν την κάνουμε αλοιφή.

 

  • Βράζουμε μέχρι να δέσει. Πριν κλείσουμε τη φωτιά φροντίζουμε να είναι μελωμένη όχι πολύ πηχτή γιατί λόγω της πηκτίνης που έχουν τα νεράντζια όπως όλα τα εσπεριδοειδή, όταν κρυώσει θα πήξει κι΄ άλλο.

 

  • Αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά μοιράζουμε τη μαρμελάδα σε αποστειρωμένα βάζα. Τα κλείνουμε καλά και τα γυρίζουμε ανάποδα μέχρι να κρυώσουν. Τ΄ αποθηκεύουμε σε σκοτεινό δροσερό ντουλάπι ή στο ψυγείο.

 

  • Σύμφωνα με τον ισχύοντα νόμο περί πνευματικών δικαιωμάτων (Ν.2121/93), απαγορεύεται η αναδημοσίευση σε οποιοδήποτε μέσο, φωτογραφιών, βίντεο και τμήματος ή ολόκληρου του κειμένου της συνταγής και του υπόλοιπου άρθρου της παρούσας ανάρτησης. Επίσης απαγορεύεται η χρήση των συνταγών για επαγγελματικούς σκοπούς, από οποιονδήποτε.