Εκτέλεση
-
Μαρμελάδα χωρίς ζάχαρη!
- Πλένουμε καλά τα σταφύλια και αφαιρούμε τα κοτσάνια τους και τα κουκούτσια αν έχουν, κόβοντάς τα στη μέση και με ένα μυτερό μαχαιράκι.
- Σε μια ανοιχτή κατσαρόλα ρίχνουμε τα σταφύλια και τα σιγοβράζουμε για 1 ώρα σε χαμηλή φωτιά χωρίς νερό παρά μόνο με το δικό τους χυμό, ανακατεύοντας συχνά. Τ’ αποσύρουμε από τη φωτιά και αφήνουμε έτσι όλη τη νύχτα.
- Την επομένη περνάμε τα σταφύλια στο μύλο των λαχανικών (του πουρέ). Ρίχνουμε τον πολτό τους στην κατσαρόλα και πετάμε όσες φλούδες έμειναν στο μύλο. Διαφορετικά πολτοποιούμε τα σταφύλια με τη ράβδο μέσα στην κατσαρόλα. Η μαρμελάδα είναι ακόμα αραιή. Βάζουμε στη φωτιά και συνεχίζουμε το βράσιμο, πάλι σε σιγανή φωτιά, ανακατεύοντας τώρα συνέχεια και να μην κολλήσει στην κατσαρόλα. Προσθέτουμε τη βανίλια και προς το τέλος το χυμό λεμονιού.
- Όταν η μαρμελάδα πήξη και όπως ανακατεύουμε αρχίσει να ανοίγει δρόμους και να μην απλώνει στον πάτο της κατσαρόλας είναι έτοιμη.
- Σύμφωνα με τον ισχύοντα νόμο περί πνευματικών δικαιωμάτων (Ν.2121/93), απαγορεύεται η αναδημοσίευση σε οποιοδήποτε μέσο, φωτογραφιών, βίντεο και τμήματος ή ολόκληρου του κειμένου της συνταγής και του υπόλοιπου άρθρου της παρούσας ανάρτησης. Επίσης απαγορεύεται η χρήση των συνταγών για επαγγελματικούς σκοπούς, από οποιονδήποτε.