Εκτέλεση
- Πλένουμε καλά τα μούσμουλα, τα ξεφλουδίζουμε, αφαιρούμε τα κουκούτσια με τη σκληρή μεμβράνη τους και τα κόβουμε μικρά κομμάτια.
Ζυγίζουμε και τα βάζουμε σε μία κατσαρόλα, ρίχνουμε την αντίστοιχη ζάχαρη το νερό και αφήνουμε μερικές ώρες, μέχρι να λιώσει η ζάχαρη.
- Βάζουμε τώρα την κατσαρόλα στη φωτιά και σιγοβράζουμε για περίπου 10 έως 15 λεπτά να μαλακώσουν. Αποσύρουμε από τη φωτιά και τ’αφήνουμε να περιμένουν ένα βράδυ. Την επομένη με τη ράβδο πολτοποιούμε τα μούσμουλα, προσθέτουμε τη βανίλια ή το ξυλάκι κανέλα ή την αρμπαρόριζα και βάζουμε την κατσαρόλα στη φωτιά συνεχίζοντας το βράσιμο μέχρι να δέσει η μαρμελάδα ενώ ανακατεύουμε συνέχεια για να μη κολλήσει. Προς το τέλος προσθέτουμε και το χυμό λεμόνι.
- Όταν είναι έτοιμη, (θα το καταλάβουμε γιατί όπως ανακατεύουμε αρχίζει να κολλάει στον πυθμένα της κατσαρόλας), τη μοιράζουμε σε αποστειρωμένα βάζα, τα κλείνουμε καλά και τα αφήνουμε αναποδογυρισμένα μέχρι να κρυώσει η μαρμελάδα.
- Τα κουκούτσια δεν τα πετάμε τα κρατάμε για να φτιάξουμε ένα φανταστικό λικέρ!!!