Εκτέλεση

  • Λουλουδάτο σορμπέ γλυτσίνια!!!  Με ξεχωριστό χρώμα… νόστιμο και πολύ ενδιαφέρον!!!

 

  • Συλλέγουμε τα άνθη το πρωί που είναι ακόμα δροσερά και περισσότερο αρωματικά. Κρατώντας το κάθε στέλεχος (τσαμπί) στο ένα χέρι, με τα δάχτυλα του άλλου χεριού  αφαιρούμε πολύ εύκολα τα άνθη τραβώντας τα προς τα κάτω. Τ’ απλώνουμε πάνω σε μια πετσέτα ή χαρτί κουζίνας και τ’ αφήνουμε για μισή ώρα περίπου ώστε να απομακρυνθούν τα μικροσκοπικά έντομα που υπάρχουν μέσα στα άνθη.

 

  • Μετά αφαιρούμε τους μίσχους και τους στήμονες και κρατάμε μόνο τα πέταλα. Τα ζυγίζουμε και τ’ απλώνουμε πάνω σε χαρτί κουζίνας για μισή ώρα ακόμα ώστε να απομακρυνθούν τα υπόλοιπα έντομα. Μετά από λίγη ώρα τους κάνουμε καλό πλύσιμο (εγώ ρίχνω στο πρώτο νερό μερικές σταγόνες ξίδι, όπως κάνουμε με όλα τα χόρτα και τα λαχανικά). Τα ξεπλένουμε, τα στραγγίζουμε και τ’ αφήνουμε να στεγνώσουν απλωμένα σε πετσέτα ή χαρτί κουζίνας.
    Τα βάζουμε σε ένα μπολ (καλύτερα στο γουδί), προσθέτουμε το 1 φλιτζάνι ζάχαρη και με το γουδοχέρι τα πολτοποιούμε χτυπώντας και ανακατεύοντας, έως ότου γίνουν πάστα. Ό όγκος των λουλουδιών με τη ζάχαρη θα μειωθεί αρκετά. Τα 3 φλιτζάνια λουλούδια μαζί με τη ζάχαρη θα μείνουν περίπου 1 φλιτζάνι πάστα.

 

  • Στη συνέχεια ρίχνουμε σε μία κατσαρόλα το νερό και τα υπόλοιπα 2 φλιτζάνια ζάχαρη και τα βάζουμε στη φωτιά να βράσουν ανακατεύοντας ελαφρά για να διαλυθεί η ζάχαρη. Προσθέτουμε την πάστα λουλουδιών, ανακατεύουμε και μειώνουμε τη φωτιά να σιγοβράσουν για 10 λεπτά. Αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και αφήνουμε να κρυώσουν για μία έως δύο ώρες ή όλη τη νύχτα.

 

  • Την επομένη σουρώνουμε, πιέζοντας τα λουλούδια προς τα κάτω για να συλλέξουμε όσο το δυνατόν περισσότερο υγρό. Στραγγίζουμε το υγρό για άλλη μια φορά ώστε και τυχόν μικρά κομμάτια που έμειναν να αφαιρεθούν.

 

  • Τώρα προσθέτουμε το χυμό λεμονιού… εδώ υπάρχει μια εκπληκτική αλλαγή χρώματος. Το κάπως σκούρο μοβ υγρό – σιρόπι γίνεται ροζ- φούξια – βιολετί.

 

  • Ανακατεύουμε καλά και αδειάζουμε το σιρόπι σε ένα δοχείο το κλείνουμε και το βάζουμε στην κατάψυξη για τουλάχιστον μία ώρα. Στη συνέχεια το βγάζουμε από την κατάψυξη το ανακατεύουμε με ένα πιρούνι καλά και το βάζουμε πάλι στην κατάψυξη. Επαναλαμβάνουμε για δύο ή τρεις φορές ακόμα. Αυτό γίνεται για να μην κάνει κρυστάλλους. Το βάζουμε πάλι στην κατάψυξη μέχρι να το σερβίρουμε… Αν είναι υπερβολικά παγωμένο το βγάζουμε λίγα λεπτά πριν το σερβίρισμα, με το κουτάλι του παγωτού παίρνουμε μπαλάκια και τα τοποθετούμε σε μπολ σερβιρίσματος. Πασπαλίζουμε από πάνω άνθη (πέταλα) και έτοιμο το σορμπέ μας να το απολαύσουμε!… γευστικότατο, ιδιαίτερο σε χρώμα και γεύση!…

 

  • Σύμφωνα με τον ισχύοντα νόμο περί πνευματικών δικαιωμάτων (Ν.2121/93), απαγορεύεται η αναδημοσίευση σε οποιοδήποτε μέσο, φωτογραφιών, βίντεο και τμήματος ή ολόκληρου του κειμένου της συνταγής και του υπόλοιπου άρθρου της παρούσας ανάρτησης. Επίσης απαγορεύεται η χρήση των συνταγών για επαγγελματικούς σκοπούς, από οποιονδήποτε.
φωτογραφία οδηγιών φωτογραφία οδηγιών φωτογραφία οδηγιών