Εκτέλεση
- Βάζουμε όλα τα υλικά για τη ζύμη (εκτός από το κακάο, την κανέλα, το γαρίφαλο και το κονιάκ ή λικέρ) σε μια λεκάνη. Ανακατεύουμε και ζυμώνουμε, θέλουμε μια ζύμη μαλακή. Τη χωρίζουμε σε 4 ίσα μέρη. Στο ¼ της ζύμης προσθέτουμε το κακάο, την κανέλα, το γαρίφαλο και το κονιάκ ή το λικέρ. Χωρίζουμε τη ζύμη με το κακάο σε τρία μέρη και πλάθουμε μπαστουνάκια πάχους 1 εκατ. περίπου. Έτσι έχουμε τρία κομμάτια απλής ζύμης και τρία κομμάτια με κακάο).
- Ανοίγουμε τη λευκή ζύμη και βάζουμε το μπαστουνάκι με το κακάο στην άκρη, τυλίγουμε και κάνουμε ρολό το οποίο κόβουμε σε ροδέλες (ροξάκια) πάχους ενός εκατοστού.
- Τοποθετούμε τα ροξάκια σε ταψί στρωμμένο με αντικολλητικό χαρτί σε κάποια απόσταση το ένα από το άλλο και τα ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 ή 180 βαθμούς C για 15 έως 20 λεπτά περίπου (ανάλογα με το φούρνο μας) μέχρι να ροδίσουν.
- Αφού ψηθούν τα βγάζουμε από το φούρνο και τ’ αφήνουμε να κρυώσουν.
- Ετοιμάζουμε το σιρόπι. Βράζουμε σε μία κατσαρόλα όλα τα υλικά για το σιρόπι και στα 5 λεπτά βρασμού με μία κουτάλα (βρέχουμε) ρίχνουμε σιρόπι στα ροξάκια. Ξαναβράζουμε το υπόλοιπο σιρόπι για 5 λεπτά και πάλι βρέχουμε τα ροξάκια. Μετά στο ταψί ή σε όποιο άλλο σκεύος τα έχουμε αραδιασμένα, ρίχνουμε από πάνω τους το υπόλοιπο σιρόπι καυτό. Αφήνουμε μέχρι να ρουφήξουν όλο το σιρόπι.
- Προσοχή τα ροξάκια κρύα, το σιρόπι ζεστό (βραστό)!!! Καλή επιτυχία!!!
Η συνταγή είναι πάρα πολύ καλή, στην ζύμη όμως έπρεπε να προσθέσω περισσότερο υγρό, πρόσθεσα νερό χλιαρό.
Ωραία!!! Θα μπορούσατε να προσθέσετε γάλα χλιαρό ή λιγότερο αλεύρι… για να μην χρειαστεί επιπλέον υγρό… Πάντως καλά κάνατε… τη σώσατε τη συνταγή! Να είστε καλά!!!