Εκτέλεση
Βάζουμε τα μήλα σε μία κατσαρόλα μαζί με τη ζάχαρη, το ξύσμα και το χυμό λεμονιού. Μόλις πάρουν βράση ανακατεύουμε και αφήνουμε να βράσουν 10 λεπτά, ώσπου να μαλακώσουν. Προσθέτουμε τις σταφίδες, την κανέλα και ανακατεύουμε.
Αδειάζουμε το μείγμα σε βουτυρωμένο πυρίμαχο σκεύος διαμέτρου 20 – 22 εκ., ισιώνουμε την επιφάνεια και αφήνουμε να κρυώσει. Αλείφουμε ένα – ένα τα φύλλα με το σπορέλαιο ή το βούτυρο, τα τσαλακώνουμε και σκεπάζουμε την επιφάνεια της πίτας. Ψήνουμε τη μηλόπιτα στον αέρα, στους 170o – 180o C για 20 – 30 λεπτά μέχρι να ροδίσει καλά και χρυσίσουν τα φύλλα.
Τη σερβίρουμε σκέτη ή με μια μπάλα παγωτό βανίλια (εδώ όμως προσοχή…προσθέτουμε θερμίδες).