Μπεζέδες

21 Μαΐου 2018

Συνταγή της θείας Ελένης!

… μπεζέδες! γλυκιές μοσχοβολιστές αναμνήσεις από την παιδική ηλικία… Όταν έφτιαχνε η θεία Ελένη αυτά τα τραγανά και ανάλαφρα γλυκάκια ήταν η πιο ευτυχισμένη γλυκιά μέρα…μέρα γιορτής. Κάθε φορά λοιπόν που την επισκεπτόμασταν  με τον μικρούλη αδελφό μου (τότε – τώρα ποια πέρασαν τα χρόνια…), βρίσκαμε χίλιους τρόπους για να πείσουμε τη θεία να μας φτιάξει μπεζέδες… Εκείνη βέβαια πάντα τους έφτιαχνε… ήθελε όμως να μας πειράζει, να κάνουμε παιχνίδι και να πιστεύουμε ότι  καταφέραμε τη θεία!… τη νικήσαμε…

Μου έδωσε τη συνταγή… έχω φτιάξει αρκετές φορές, το αγαπημένο αυτό γλυκάκι, πάντα έχει επιτυχία όχι όμως τη γεύση και τη νοστιμιά που είχε τότε… ήταν το γλυκάκι της θείας… το γλυκάκι που το περιμέναμε πως και πώς… το γλυκάκι που κάναμε τον αγώνα μας για να το κερδίσουμε.

 

Υλικά

  • 3 ασπράδια
  • 3 μέτρια ποτήρια του κρασιού ζάχαρη
  • 1 – 2 βανίλιες για άρωμα
  • 1/2 φλιτζ. του τσαγιού αμύγδαλα, ασπρισμένα, ψιλοκομμένα φιλέ (προαιρετικά)

Εκτέλεση

Χτυπάμε τα ασπράδια μέχρι να γίνουν μαρέγκα. Προσθέτουμε τις βανίλιες και τη ζάχαρη σταδιακά, 1 κ.σ. τη φορά και συνεχίζουμε το χτύπημα μέχρι η μαρέγκα να γίνει σφιχτή και γυαλιστερή. Τοποθετούμε με ειδικό εργαλείο (το γνωστό χωνί) ή με ένα κ.σ. κουταλιές από μαρέγκα (με απόσταση μεταξύ τους) σε ταψί στρωμένο με λαδόκολλα. Πάνω στις μαρέγκες ρίχνουμε μικρή ποσότητα από τα αμύγδαλα (αν θέλουμε αφήνουμε μερικά ή τα μισά χωρίς αμύγδαλα)
Ψήνουμε τους μπεζέδες για 1 ώρα και 15 λεπτά σε προθερμασμένο φούρνο στον αέρα στους 100 βαθμούς C και αφήνουμε στο φούρνο μέχρι να κρυώσουν. Απολαμβάνουμε το γλυκάκι μας σκέτο.

 

Τα παρακάτω δεν είναι στη συνταγή της θείας, ούτε και τα αμύγδαλα

Αν θέλουμε συνδυάζουμε τους μπεζέδες με μια ανάλαφρη κρέμα γάλακτος (τη χτυπάμε να πήξει, προσθέτουμε λίγη άχνη , άρωμα βανίλιας) και τοποθετούμε από πάνω λεπτές φέτες από φρούτα εποχής.

 

φωτογραφία οδηγιών
φωτογραφία οδηγιών
φωτογραφία οδηγιών
Μοιράσου:

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *