Εκτέλεση

  • Αφού ετοιμάσουμε τη γέμιση γεμίζουμε την κοιλιά της γαλοπούλας ή του κόκορα ή όποιο πουλερικό προτιμήσουμε, τραβάμε λίγο το δέρμα και κλείνουμε το άνοιγμα με οδοντογλυφίδες, ή το ράβουμε. Αλατοπιπερώνουμε εξωτερικά και δένουμε τα πόδια και τι φτερούγες με σπάγκο. Περιχύνουμε με το χυμό πορτοκάλι και το ελαιόλαδο και τοποθετούμε το πουλερικό σε μια γάστρα με καπάκι. Ρίχνουμε γύρω – γύρω τις πατάτες καθαρισμένες και κομμένες σε χοντρές φέτες ή αν είναι μικρές ολόκληρες. Τις αλατοπιπερώνουμε και τις περιχύνουμε με τη μουστάρδα και το μέλι διαλυμένα στο νερό.

 

  • Αν δε υπάρχει γάστρα σκεπάζουμε το ταψί με λαδόκολλα πρώτα και μετά από πάνω αλουμινόχαρτο. Ψήνουμε στους 170 βαθμούς για 2 ώρες περίπου για το κοτόπουλο και  3 -3 1/2 ώρες για τη γαλοπούλα. Παρακολουθούμε το ψήσιμο και κατά διαστήματα ρίχνουμε λίγο από το ζουμί του από πάνω. Αν χρειαστεί προσθέτουμε λίγο νερό ακόμα. Προς το τέλος αν δεν έχει ροδοκοκκινίσει ξεσκεπάζουμε  για 15  – 20 λεπτά για να το βοηθήσουμε να πάρει χρώμα. Δεν πρέπει να ξεροψηθεί. Το θέλουμε ζουμερό με πηχτή σάλτσα και μελωμένες λαχταριστές τις πατάτες!

 

 

 

 

 

 

 

φωτογραφία οδηγιών φωτογραφία οδηγιών φωτογραφία οδηγιών φωτογραφία οδηγιών