Εκτέλεση
- Κόβουμε το κοτσάνι από τις μελιτζάνες τις χαράζουμε κατά μήκος, ρίχνουμε αλάτι και τις αφήνουμε αρκετή ώρα να βγάλουν τα υγρά τους και να ξεπικρίσουν. Σε ένα μεγάλο τηγάνι ζεσταίνουμε το μισό λάδι και σοτάρουμε τα κρεμμύδια και το σκόρδο, ανακατεύουμε μέχρι να αρχίσουν να μαλακώνουν και προσθέτουμε τη ντομάτα, τη ζάχαρη, την πάπρικα, το αλάτι, το πιπέρι και αφήνουμε το μείγμα να βράσει σε μέτρια φωτιά μέχρι να δέσει, 15 – 20 λεπτά περίπου. Προς το τέλος ρίχνουμε και το μαϊντανό.
- Ξεπλένουμε καλά τις μελιτζάνες τις στραγγίζουμε και τις στεγνώνουμε με χαρτί κουζίνας πιέζοντας απαλά. Τις αλείφουμε με λάδι και τις ψήνουμε στο φούρνο στους 180 βαθμούς 15 – 20 λεπτά περίπου, μέχρι να μαλακώσουν. Η κλασική συνταγή τις θέλει τηγανισμένες (εγώ προτιμώ το φούρνο για να γίνει το φαγητό πιο ελαφρύ). Στη συνέχεια τις τοποθετούμε σε πυρίμαχο σκεύος, ή ταψί, πιέζουμε με ένα πιρούνι ή κουτάλι το εσωτερικό κάθε μελιτζάνας να ανοίξει, σχηματίζοντας βαρκούλα.
- Τις γεμίζουμε με το μείγμα των κρεμμυδιών και όσο περισσέψει το αδειάζουμε στο ταψί ανάμεσα στις μελιτζάνες. Τοποθετούμε πάνω στις μελιτζάνες ροδέλες ντομάτας, περιχύνουμε από πάνω το υπόλοιπο λάδι, προσθέτουμε το νερό και ψήνουμε για 45 – 50 λεπτά περίπου σε προθερμασμένο φούρνο στους 170 – 180° C.