Εκτέλεση
- Ο παστός μπακαλιάρος αλλιώς… με πράσα… Ιδιαίτερο, καταπληκτικό φαγητό που αξίζει να δοκιμάσετε…
- Ξαρμύρισμα μπακαλιάρου: Μια ημέρα πριν το μαγείρεμα κόβουμε τον μπακαλιάρο σε κομμάτια, αν θέλουμε βγάζουμε και το δέρμα του (δεν είναι απαραίτητο, στον φούρνο τον προστατεύει να διατηρήσει τα υγρά του και να μη στεγνώσει) και τον ξεπλένουμε καλά. Βάζουμε τα κομμάτια σε ένα μπολ ή λεκάνη με αρκετό κρύο νερό να τα σκεπάζει καλά. Αφήνουμε τον μπακαλιάρο να ξαρμυρίσει για 24 ώρες, αλλάζοντας όμως συχνά με καθαρό κρύο νερό (5 – 6 φορές). Αφού τελειώσει η διαδικασία του ξαρμυρίσματος είναι έτοιμος για μαγείρεμα.
- Την επομένη, όταν πια είναι έτοιμος, ξαρμυρισμένος τον βγάζουμε από το νερό και τον αφήνουμε σε στραγγιστήρι να στραγγίσει από το νερό.
- Τον αλευρώνουμε ελαφρώς. Ζεσταίνουμε το μισό ελαιόλαδο σε μία ανοιχτή κατσαρόλα ή ένα βαθύ τηγάνι και τηγανίζουμε τα κομμάτια μπακαλιάρου από τη μια πλευρά μέχρι να αρχίσει να ροδοκοκκινίζει.
- Βγάζουμε τα τηγανισμένα κομμάτια σε μια πιατέλα και ρίχνουμε στο τηγάνι τα πράσα και τα σοτάρουμε για λίγα λεπτά μέχρι να μαλακώσουν. Προσθέτουμε τον τοματοπελτέ και το μισό νερό, ανακατεύουμε καλά να λιώσει, και ρίχνουμε τις σταφίδες, τα κράνμπερυ συνεχίζοντας το σοτάρισμα για άλλα 10 λεπτά περίπου. Αλατοπιπερώνουμε (με προσοχή το αλάτι…αν ο μπακαλιάρος είναι αρκετά αρμυρός δεν ρίχνουμε αλάτι).
- Βγάζουμε από τη φωτιά και αδειάζουμε το μείγμα με τα πράσα σε ένα λαδωμένο ταψί ή πυρίμαχο σκεύος. Ρίχνουμε το άλλο μισό νερό ανακατεύουμε απαλά και τοποθετούμε πάνω στα πράσα τα κομμάτια μπακαλιάρου με την τηγανισμένη πλευρά προς τα κάνω. Περιχύνουμε με το υπόλοιπο ελαιόλαδο και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170 – 180 βαθμούς C για 30 – 40 λεπτά περίπου ώστε να αναμειχθούν οι γεύσεις και να μελώσει η σάλτσα.