Εκτέλεση

  • Κόβουμε το μπακαλιάρο σε κομμάτια, αφαιρούμε αν θέλουμε από κάποια κομμάτια το δέρμα (πέτσα), τον βάζουμε σε μία κατσαρόλα ή λεκάνη με αρκετό νερό και τον ξαρμυρίζουμε από την προηγούμενη μέρα αλλάζοντας το νερό συχνά.

 

  • Την επομένη, όταν πια είναι έτοιμος, ξαρμυρισμένος τον βγάζουμε από το νερό και τον αφήνουμε σε στραγγιστήρι να στραγγίσει από το νερό.

 

  • Τον αλευρώνουμε ελαφρώς. Ζεσταίνουμε το μισό ελαιόλαδο σε μία ανοιχτή κατσαρόλα ή ένα βαθύ τηγάνι και τηγανίζουμε τα κομμάτια μπακαλιάρου από τη μια πλευρά μέχρι να αρχίσει να ροδοκοκκινίζει.

 

  • Βγάζουμε τα τηγανισμένα κομμάτια σε μια πιατέλα και ρίχνουμε στο τηγάνι τα κρεμμύδια και τα σοτάρουμε για λίγα λεπτά μέχρι να μαλακώσουν. Προσθέτουμε τον τοματοπελτέ και το μισό νερό, ανακατεύουμε καλά να λιώσει, και ρίχνουμε τις σταφίδες συνεχίζοντας το σοτάρισμα για άλλα 10 λεπτά περίπου. Αλατοπιπερώνουμε (με προσοχή το αλάτι…αν ο μπακαλιάρος είναι αρκετά αρμυρός δεν ρίχνουμε αλάτι).

 

  • Βγάζουμε από τη φωτιά και αδειάζουμε το μείγμα των κρεμμυδιών σε ένα λαδωμένο ταψί ή πυρίμαχο σκεύος. Ρίχνουμε το άλλο μισό νερό ανακατεύουμε απαλά και τοποθετούμε πάνω στα κρεμμύδια τα κομμάτια μπακαλιάρου με την τηγανισμένη πλευρά προς τα κάνω. Περιχύνουμε με το υπόλοιπο ελαιόλαδο και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170 – 180 βαθμούς C για 30 – 40 λεπτά περίπου ώστε να αναμειχθούν οι γεύσεις και να μελώσει η σάλτσα.
φωτογραφία οδηγιών φωτογραφία οδηγιών φωτογραφία οδηγιών φωτογραφία οδηγιών