Εκτέλεση

  • Καθαρίζουμε και κόβουμε το σπανάκι, το πλένουμε καλά και το στύβουμε  να φύγουν τα πολλά υγρά του. Το βάζουμε σε ένα μεγάλο μπολ,  ρίχνουμε τα πράσα, τα κρεμμύδια, το λάδι, το αλάτι (στην περίπτωση που η φέτα είναι αλμυρή δεν ρίχνουμε αλάτι) και ανακατεύουμε.

 

  • Λαδώνουμε το μεγάλο ταψί του φούρνου, στρώνουμε πρώτα 4 φύλλα το κάθε ένα αλειμμένο με λάδι. Ρίχνουμε τα μισά χόρτα τα απλώνουμε ομοιόμορφα και από πάνω το μισό τυρί τριμμένο με το χέρι. Στη συνέχεια στρώνουμε κι΄άλλο ένα ή δύο φύλλα, λαδωμένα μεταξύ τους και ρίχνουμε τα υπόλοιπα χόρτα και το υπόλοιπο τυρί τριμμένο. Αν θέλουμε την πίτα νηστίσιμη, παραλείπουμε το τυρί.

 

  • Απλώνουμε από πάνω τα υπόλοιπα φύλλα λαδωμένα μεταξύ τους. Μαζεύουμε τις άκρες που προεξέχουν από το ταψί, απ΄ έξω προς τα μέσα σχηματίζοντας ένα (κόθρο) και αλείφουμε  με λάδι. Βρέχουμε το χέρι μας με νερό και ραντίζουμε λίγο από πάνω. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς C για μία ώρα περίπου ανάλογα με το φούρνο μας μέχρι η πίτα μας να ροδοκοκκινίσει.
φωτογραφία οδηγιών φωτογραφία οδηγιών