Εκτέλεση

Πλένουμε πολύ καλά τα κολοκυθάκια, κόβουμε τις άκρες τους και με το ειδικό εργαλείο αφαιρούμε το εσωτερικό τους, (δεν το πετάμε, το κρατάμε να το χρησιμοποιήσουμε σε κάποια άλλη συνταγή π.χ. κολοκυθοκεφτέδες, κολοκυθόπιτα, σουφλέ… προσθέτοντας  1-2 κολοκυθάκια ακόμα, ανάλογα με την ποσότητα που θέλουμε) .

Βάζουμε όλα τα υλικά της γέμισης σε ένα μπολ και ανακατεύουμε πολύ καλά το μείγμα. Με ένα μικρό κουταλάκι γεμίζουμε τα κολοκύθια προσέχοντας να μην τα παραγεμίσουμε, γιατί στο βράσιμο θα φουσκώσει το ρύζι και η γέμιση θα ξεχειλίσει. Τα τοποθετούμε σε πλατιά κατσαρόλα, προσθέτουμε ζεστό νερό να μη ξεπερνάει από τη μέση τα κολοκύθια, ρίχνουμε το ελαιόλαδο, αλάτι, πιπέρι και βάζουμε την κατσαρόλα στη φωτιά. Σιγοβράζουμε το φαγητό μας, μέχρι να βράσουν καλά τα κολοκύθια και η γέμιση, περίπου 1 ώρα. Παρακολουθούμε μήπως χρειασθεί να προσθέσουμε λίγο νερό ακόμη, γιατί το φαγητό πρέπει να μείνει με ζουμί (θα το χρησιμοποιήσουμε για τη σάλτσα αβγολέμονο.

 Εκτέλεση σάλτσας αβγολέμονο: Χτυπάμε τα ασπράδια  σε ένα μπολ  με 2 πιρούνια ή με  σύρμα καλά, να γίνουν πηχτή μαρέγκα. Προσθέτουμε τους κρόκους και συνεχίζουμε το χτύπημα ρίχνοντας λίγο λίγο το χυμό λεμονιού και στη συνέχεια λίγο λίγο ένα μέρος από το καυτό ζουμί του φαγητού. Στη συνέχεια το ρίχνουμε μέσα στο φαγητό και κουνάμε γρήγορα κυκλικά την κατσαρόλα κρατώντας απ’ τα χερούλια, ώστε να πάει η σάλτσα παντού.
Το φαγητό μας είναι έτοιμο, νοστιμότατο να το απολαύσουμε.

φωτογραφία οδηγιών φωτογραφία οδηγιών φωτογραφία οδηγιών

Μοιράσου: