Εκτέλεση
- Μαυρομάτικα φασόλια στον ταβά! Μια συνταγή από παλιά… νοστιμότατα και υγιεινά πλούσια σε θρεπτικά συστατικά, πρωτείνες, φυτικές ίνες, μέταλλα κ.α. Ο ταβάς μεταλλικό σκεύος μαγειρικής (χαμηλή ανοιχτή κατσαρόλα με καπάκι)
- Καθαρίζουμε τα μαυρομάτικα φασόλια, τα πλένουμε, τα βάζουμε στον ταβά με αρκετό κρύο νερό, τα βράζουμε για 5 λεπτά και τα σουρώνουμε.
- Ρίχνουμε στην κατσαρόλα το ελαιόλαδο και σοτάρουμε τα κρεμμύδια. Μόλις μαλακώσουν προσθέτουμε την πάπρικα τα φασόλια, τις ντομάτες, τον πελτέ, τη ζάχαρη, το μαϊντανό, αλατοπιπερώνουμε και ρίχνουμε νερό να τα καλύπτει καλά. Αφήνουμε να βράσει το φαγητό σε χαμηλή φωτιά για 40΄- 50΄ περίπου μέχρι τα φασόλια να μαλακώσουν. Αν χρειαστεί προσθέτουμε λίγο ζεστό νερό.
- Στη συνέχεια βάζουμε τον ταβά (χωρίς καπάκι) σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 – 190 βαθμούς και ψήνουμε μέχρι η σάλτσα να πήξει και να κάνει κρούστα στην επιφάνεια.
- Κατά τη διάρκεια του μαγειρέματος παρακολουθούμε και δοκιμάζουμε μήπως χρειασθεί να προσθέσουμε λίγο ζεστό νερό.
-
Σύμφωνα με τον ισχύοντα νόμο περί πνευματικών δικαιωμάτων (Ν.2121/93), απαγορεύεται η αναδημοσίευση σε οποιοδήποτε μέσο, φωτογραφιών, βίντεο και τμήματος ή ολόκληρου του κειμένου της συνταγής και του υπόλοιπου άρθρου της παρούσας ανάρτησης. Επίσης απαγορεύεται η χρήση των συνταγών για επαγγελματικούς σκοπούς, από οποιονδήποτε.